Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rektor: Linssoppa räcker inte för eleverna

Ledningen för naturbruksgymnasiet vid Nytorp vill ha kvar driften av skolans kök. Men kommunens kostchef Carina Englund vill ha den under kostenheten

Dragkampen slutade med en kompromiss vid torsdagens möte i kommunstyrelsen.

I december förra året beslutade kommunfullmäktige att samtliga kommunala kök från i år ska tillhöra kostenheten vid kommunstyrelseförvaltningen. Målet är att samordna och effektivisera kommunens kostverksamhet.

Men vid Nytorp är rektor Pär Höglund inte nöjd med den ordningen.

- Vi har ingenting att vinna på att tillhöra kommunens kostorganisation. Som egen resultatenhet vid Nytorp har vi stor flexibilitet och korta beslutsvägar, hävdade han i sin föredragning för kommunstyrelsen.

Mot det stod Carina Englunds siffror om lägre produktivitet i Nytorps kök. Enligt henne är kostnaden för en lunch på Nytorp 60 kronor, medan den kostar i snitt 25.20 i en vanlig skollunch.

Den beräkningen opponerade sig Pär Höglund emot och visade annan statistik och andra beräkningsgrunder för elevantal och personaltäthet.

- Vi har kostnad som ligger på 32 kronor, inte 60. Kostchefen har utgått från en termin där vi hade ett betydligt lägre antal elever. På det här sättet blandar hon ihop korten.

Enligt Pär Höglund har eleverna vid Nytorp också speciella kostbehov när de utför hårt jordbruksarbete.

- Här räcker det inte med linssoppa eller risgrynsgröt som ingår i annan skolkost. En elev skulle få äta sex portioner linssoppa för att få i sig tillräcklig kalorimängd.

- På Nytorp har vi ett matråd med husmor, personal och elever som träffas och utformar verksamheten efter de särskilda behoven. Ibland blir elever upptagna vid djurstallarna och kan inte äta på utsatt tid.

Carina Englund försäkrade att även kostenheten har förutsättningar att klara det. Hon påpekade att det alltid finns fler än ett alternativ vid skolornas lunchserveringar.

- Erfarenheten av att servera specialkost finns också sedan länge.

Efter en lång diskussion beslutade kommunstyrelsen om en mellanväg. Köket vid Nytorp ska tillhöra kostenheten under det nuvarande läsåret. Därefter ska en utvärdering göras och ny ställning om huvudmannaskapet tas under våren nästa år.

Det förslaget från kommunstyrelsen går nu vidare till kommunfullmäktige.