Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rektor beklagar friskolebeslut

- Det var illa. Det säger Nytorpsskolans rektor Pär Höglund om beskedet att företaget Naturlära i Hälsingland AB inte godkänns som huvudman för skolan från och med hösten 2012.

Spontant hoppas Pär Höglund nu på att ett överklagande ska kunna ändra Skolinspektionens beslut. Det är enda chansen för att privata ägare ska kunna ta över verksamheten på skolan nästa år – eftersom ansökningstiden för att bli godkänd som huvudman inför 2012 gick ut i januari i år.

- Vi tycker det här är allvarligt, säger rektorn. Om beslutet står fast, blir det avbräck i verksamheten – och det är svårt att bygga upp något som inte är kontinuerligt. Och redan nu är jättekärvt att rekrytera naturbrukslärare.

På Nytorp finns i dag sammanlagt 83 elever (ytterligare en kommer på måndag) i de tre årskurserna. Och kommunen har ansvar för att de får fullfölja sin utbildning – oavsett vem som köper Nytorp, när fastigheten läggs ut på anbud senare i år. Det ställds inga krav på att köparen ska driva utbildning där.

- Men vi kämpar på och försöker göra det så bra som möjligt för de ungdomar som går här, säger Pär Höglund.