Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rekordutställning på gång

Ljusdalsbygdens museum genomgår en stor förändring inför deras kommande, största utställning de någonsin haft. Den gamla basutställningen är nerplockad och lådor med utställningsmaterial från Frankrike och Ungern fyller nu lokalerna.

Den internationella utställningen som går under projektet Cultrural håller på att ställas i ordning för fullt inne på Ljusdalsbygdens museum. Utställningen, SOS - save our sources, är museets största utställning någonsin. En utställning som kommer att bli 240 kvadratmeter stor.

Provisoriska väggar har satts upp och delat upp museets befintliga lokaler till sju olika rum. Basutställningen är flyttad, för första gången på 46 år och det är på tiden för en förändring tycker museichefen Owe Norberg:

– Vi fick arslet ur vagnen att ta ner den gamla basutställningen. Det är dags att göra något nytt. Förnyelser behöver man göra oftare egentligen, tycker Owe Norberg.

Och förnyelse blir det. Lokalerna är som nya med alla dessa olika rum, som visserligen är uppsatta provisoriskt men Owe Norberg ser möjligheter för att behålla dem i framtiden.

– En del rumsindelningar kommer att bli kvar när vi tagit ner utställningen. Dels för att kunna ha fler tillfälliga utställningar och dels för att ha tidsbestämda basutställningar, förklarar han.

Utställningen är ett samarbete mellan Sveriges hembygdsförbund, Ljusdalsbygdens museum, två franska museer samt ett museum i Ungern. Där främjandet av ett gemensamt kulturområde för europeiska landsbygdssamhällen är huvudspåret i projektet. Utställningen har redan suttit uppe i Frankrike och Ungern och allt utställningsmaterial skickas nu hit till Ljusdal där det packas upp för fullt.

Den 12 juli startar utställningen.