Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordspeed: Intel utvecklar superchip

/

Teknikföretaget Intel håller på att ta fram ett nytt superchip.

Annons
Teknikföretaget Intel håller på att ta fram ett nytt superchip. Prototypen kan konvertera ljus till data med ungefär 50Gbps. Ratiot landar kring 6.25gb per sekund, nog för att skicka en 720p-film på en sekund.

Intel, vars processorer bland annat återfinns i Apples datorer, håller på att ta fram ett chip som helt och hållet kommer att förändra möjligheterna för att sprida data. Via fyra lasrar kommer informationen att skickas med ett ratio på 6.25gb per sekund. Tekniken kommer till exempel att göra superdatorer enormt mycket snabbare än i dag när stora block data ska skickas, och på sikt kommer den att innebära att du kan flytta hela ditt digitala filmbibliotek mellan diskar på några sekunder.

Än så länge finns chipet bara i prototyp och har inte utvecklats för en specifik hårdvara, men Intel menar att tekniken kommer att nå mainstream-marknaden inom några år. Företagets representanter säger också vidare utvecklingen av tekniken kommer att innebära fler lasrar och snabbare konvertering till data. Man spår hastigheten med upp till en terabit i framtiden, vilket skulle innebära att du kan flytta en extremt välfylld dators hela innehåll på en sekund.


/Andreas HermanssonPrylportalen.se

Mer läsning

Annons