Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rekordmånga unga vill bli företagare

I år har ett rekordstort antal elever från Slottegymnasiet valt att ta kurser i Ung Företagsamhet. Över 60 elever är engagerade i allt från att göra hundhalsband till att skriva kokbok.

My Jönsson går tredje året på omvårdnadsprogrammet och tillsammans med klasskompisarna Angelica Svensk och Malin Ljus driver hon företaget MAM. Affärsidén går ut på att köpa in reumatikeranpassade multiöppnare från USA och sälja till privatpersoner och äldreboenden i Ljusdal. Halvvägs in på läsåret får ämnet högsta betyg av eleverna.

Tanken med UF-kurserna är att det ska vara så nära en upplevelse av eget företagande som möjligt. Det innebär att målgruppen ska identifieras, verksamhetsplanen skrivas och den inte helt enkla bokföringen skötas enligt konstens alla regler.

Startkapitalet får eleverna från att sälja riskkapitalsedlar med valörer om 50, 100 eller 200 kronor till sponsorer. När läsåret är slut avvecklas företaget och vinsten betalas tillbaka. Redan på ett tidigt stadium fick vännerna känna på hur oväntade utgifter kan sätta käppar i hjulet.

UF är en rikstäckande organisation vars syfte är att främja företagsamheten bland unga människor i Sverige. Sedan det först lanserades 1980 har antalet anslutna företag vuxit från en handfull till över 6 000. Projektet har fått ett rejält uppsving det senaste läsåret i och med den nya gymnasieskolan. Entreprenörskap återfinns nu i de flesta programs examensmål och ska på regeringens direktiv genomsyra hela skolverksamheten på ett tydligare sätt än förr.