Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordlistan och SP-vinnarna

Carina Olsson är den äldsta rekordinnehavaren i Skolpropagandan. Hennes rekord på 800 meter fyller 35 år i år.
Se listan på alla rekord och tidigare vinnare!

Annons

I SP 2011 sattes tre nya rekord; Samuel Samuel Wallberg 800 m pojkar åk 5, Zalian Thang Zo, Bollkast pojkar åk 4 och Fanny Nyberg, Bollkast flickor åk 6.
Till höger hittar du en lista över alla rekord samt över SP-vinnare från 1962 och fram till 2011.

Inger Sköld, den allra första i raden av stipendiater, är också den som lyckats allra bäst av de som juryn nominerat. Hon hann med sju landskamper innan hon vid 21 års ålder lämnade Järvsö IF för Göteborg. Hon satte också 1969 svensk juniorrekord i diskus, ett rekord som stod sig i hela 14 år. Resultatet 47,24 gäller fortfarande som distriktsrekord.

Av stipendiaterna tog sig även Jan Ståhl och Mikael Johansson till landslaget, båda i slägga. Frida Johansson, numera Svensson, deltog förstås också i SP, men hon var i mellanstadieåldern inte tillräckligt bra för att bli nominerad. Frida är ju den i Ljusdals kommun som kommit allra längst, hittills.

Andra som nått landslaget utan att ha fått åka till DN-galan är Yngve Andersson, Eva Thor, Owe Wästholt, Ingela Andersson, Björn Engström och Mats Olsson.

Åren 1967-1970 hade SP uppehåll på grund av att man på riksplanet hade en snarlik tävling. Några från Ljusdal och Järvsö som senare tävlade i landslagets färger missade därmed möjligheten att tävla i SP. Carina Palmér var i början på 1970-talet en toppsprinter bland ungdomsflickorna i landet. Hon tävlade i Finnkampen och i en juniorlandskamp i England. Conny Silfver representerade Sverige i tiokamp vid första VM:et i Helsingfors 1983 medan Erik Pihlgren och Lasse Isaksson var med i juniorlandslag.
I år är det kanske din tur att se världsstjärnorna på nära håll – kanske får du chansen att träffa någon av den stora friidrottarna också.


När Inger Sköld vann 1962 avgjordes den första Skolpropagandan på Älvvallen i Ljusdal, men året efter flyttades tävlingarna till Strandvallen i Järvsö och har sedan dess avgjorts där. För andra året är nu SP tillbaka där det började, på Älvvallen.

Mer läsning

Annons