Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rekonstruktion: Här visar mordmisstänkte 17-åringen sin version av knivbråket

Bråket utanför en gymnasiefest i Söderhamn slutade med att 18-årige Yazan Alosh höggs till döds.
I en rekonstruktion på brottsplatsen har den huvudmisstänkte 17-åringen visat sin version av det dödliga bråket.
Under tisdagen återupptas rättegången i Hudiksvalls tingsrätt.

Vittnesuppgifterna om vad som hände under septembernatten då Yazan Alosh avled och en ung man skadades svårt av knivhugg i bröstet har gått isär under polisutredningen. Enligt åklagaren inleddes bråket utanför Kulturens hus i centrala Söderhamn där en gymnasiefest pågick. Två grupper tog sig därifrån vidare till korsningen Rustkammaregatan-Götgatan där våldet eskalerade.

Några minuter senare kom det första larmsamtalet till SOS:

– Vi behöver hjälp! Polis, polis, polis, polis. Han har blivit stucken eller nånting. Han måste ha hjälp, han kommer dö!, skriker en skärrad röst.

Se även: Den mordåtalades advokat: "Bevisläget är ganska tunt"

I polisens rekonstruktion av händelsen har den mordåtalade 17-åringen vallats på brottsplatsen och fått ge sin version av vad som hände under natten mot den 19 september i fjol.

Iklädd häktets gröna kläder och en röd väst ses 17-åringen röra sig runt i korsningen under det inspelade förhöret. Han har själv nekat till brottsmisstanken och hävdat att mordoffret tagit en kniv ur hans ficka. Kniven ska offret sedan ha fått i magen när han ramlade.

I polisutredningen vittnar däremot flera unga om att den mordåtalade 17-åringen har huggit offret med en kniv. Vissa uppgifter pekar även på att 17-åringen ska ha haft kniven i sin hand redan innan slagsmålet utbröt.

Se även: Repris: Nu startar rättegången om knivmordet i Söderhamn – vi sände live

Efter rekonstruktionsförhören begärde åklagaren om ett nytt utlåtande från rättsläkarna. Det hade då gått en månad sedan händelsen.

Kammaråklagare Christer Sammens vände sig till Rättsmedicinalverket i Uppsala. Han ville veta om fynden från obduktionen kunde stämma med de uppgifter som 17-åringen hade lämnat. Han bad också rättsläkarna göra en bedömning av de uppgifter ett vittne berättade om i ett annat rekonstruktionsförhör.

Vittnet har berättat att 17-åringen tog ett tag om offrets nacke, högg mot magen och snabbt drog kniven tillbaka.

Se även: Ungdomspolisen inför mordrättegången: "Tragiskt när det är så unga inblandade"

Rättsläkarna anser att en del av vittnets berättelse stämmer överens med de skador de sett på dödsoffret. Däremot anser de inte att 17-åringens beskrivning av händelseförloppet passar in.

Kniven som grävdes upp i en villaträdgård hade ett blad som var 7,6 centimeter långt. Stickskadan i kroppen var cirka 10 centimeter lång.

Rättsläkarna anser att det krävs ett kraftigt knivhugg och en snabb rörelse för att kniven ska tränga in på det sätt den gjort.

Även om det skulle ha gått till så som 17-åringen berättat, att offret föll över knivens spets medan han själv höll i kniven, så borde skadan i kroppen ha gått åt ett annat håll. Den slutsatsen drar rättsläkarna.

Efter tisdagen fortsätter rättegången på onsdagen med flera vittnesförhör.

Läs mer: Yazans föräldrar bröt ihop – lämnade rätten i tårar

Läs mer: Alla artiklar om det misstänkta mordet i Söderhamn

Läs mer: Sjölund: Låt inte hans son blivit mördad förgäves

Läser du nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik