Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rejält höjda löner – så ska Bollnäs kommun lösa bristen på personal

För att locka till sig och behålla personal inom bristyrken höjer Bollnäs kommun lönerna. Redan i april får socialsekreterarna ett ordentligt tillskott i lönekuvertet.

– Marknadstrycket är hårt och om vi ska kunna rekrytera de här yrkesgrupperna måste vi erbjuda bra löner, säger Roger Fält, personalchef på Bollnäs kommun.

Läs mer: Lönerna i kommunen ska ses över

Socialsekreterarna, en yrkesgrupp som kommunen haft svårt att rekrytera den senaste tiden, får redan i april en lönehöjning med i genomsnitt 13 procent.

– Deras löner har tidigare legat lite lågt i förhållande till jämförbara yrkesgrupper, säger Roger Fält.

Dessutom har Bollnäs socialsekreterare betydligt lägre lön än i flera andra kommuner i länet. 2015 låg till exempel medianlönen för socialsekreterare i Bollnäs på 28 950 kronor, samtidigt som den i grannkommunen Söderhamn var 33 800.

Läs också: JO-kritik mot socialnämnden i Bollnäs

– Förhoppningsvis får det här två effekter: dels att det blir attraktivare för socionomer att börja jobba i Bollnäs kommun och dels att medarbetarna vi har känner sig uppskattade och får credit för det viktiga arbete de gör. Men det är viktigt att säga att det är just en genomsnittlig ökning på 13 procent. Vissa kommer att få mer och vissa mindre, säger Roger Fält.

Även de socionomer som jobbar som biståndshandläggare inom socialförvaltningen får höjda löner med i genomsnitt 5-6 procent.

För förskollärarna höjs den lägsta ingångslönen till 26 000 kronor, en höjning med 3 500 kronor. Deras löneförhöjning kommer inte att märkas förrän på majlönen, men den kommer att vara retroaktiv från och med den 1 april.

Nytt för i år är att löneförhöjningarna inte kommer att belasta socialnämndens och barn- och utbildningsnämndens budgetar. De kommer alltså inte att behöva spara in på andra håll för att klara av den ökade kostnaden.

– Den budgetram som fullmäktige fastställde för 2016 är exklusive löneökningar. När det är klart hur mycket det här kommer att kosta så kommer ekonomikontoret att räkna om nämndernas budgetar och ge dem ramökningar utifrån det, säger Roger Fält.

Läs också: Lärarbristen är akut – kräver krafttag från förvaltningen