Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rejäl omläggning av bussturer

Från 14 juni blir det en radikal omläggning av busstrafiken i västra kommundelen. Linje 100 går raka spåret Bollnäs-Söderhamn. Bergviksborna kliver på i Lynäs och slipper "sight seeing-turen" genom Mohed.

Mohed har länge varit knutpunkten för tre busslinjer: linje 100, linje 64 och linje 68 – med 2 000 turer per månad.

Men från och med 14 juni i år förlorar angöringen där sin status och turerna minskas till 250. Resande med linje 100 från Mohed får ta sig ut till hållplatsen vid riksväg 50 (Moheds Trä).

Anledningen till förändringen är att länstrafikbolaget X-trafik vill förbättra för resande mellan Edsbyn-Bollnäs-Söderhamn (linje 100) och Bergviksborna (linje 64) genom att ge dem kortare och snabbare resväg.

Samtidigt sparar bolaget pengar: 900 000 kronor i minskad produktionskostnad.

"Förlorarna" är gymnasieungdomar som i fortsättningen får promenera mellan 400 meter och 1,3 kilometer till närmaste busshållplats.

- De som varit vana att ta bussen från Mohed kommer säkert att tycka att det är en försämring. Men trafiken är rimlig för Mohed – och en förbättring för alla andra. Ungdomarna får nyttig motion, säger trafikplanerare Andreas Eriksson.

En som inte blev glad över den kommande förändringen är Sebastian Wikström. Vi mötte honom och ett par andra när han bytte från linje 64 till linje 100 i Mohed, på måndagseftermiddagen:

- Jättedåligt. Då kommer jag inte hem. Jag bor i Bollnäs och Stråtjära, sa Sebastian.

Så här fungerar busstrafiken i dag – och så här blir det:

• Linje 100: angör Mohed på vägen mellan Söderhamn och Bollnäs.

Efter 14 juni: Bussen stannar inte i Mohed. Effekt: snabbare resa ger fler resenärer Edsbyn-Söderhamn.

• Linje 64: Bussen startar idag vid Bergviksbron, går via Mohed till Marmaverken och sen in till stan.

Efter 14 juni: Bussen utgår från Lynäs, där man byggt ut en vändplan, slipper kroken på 4,5 kilometer runt Mohed. Effekt: kortare restid in till Söderhamn.

• Linje 68: Går från Mo/Vannsätter till Bergviksskolan.

Efter 14 juni: Går genom Mohed till Bergviksskolan. De som inte orkar ta sig till riksväg 50 och linje 100 kan ta linje 68 till Bergviksskolan och där byta till linje 64, in till Söderhamn. Den kategorin resande är inte så stor:

- Vi har kontrollerat resandet och det är de unga som åker mest, säger Andreas Eriksson.

Nytt är också att Kinstabron till viss del tar över som bytespunkt. Där ska åkande från Bergvik, som ska till Bollnäs, göra bussbytet. Både vid Kinstabron och Moheds Trä ska det bli hållplatsficka, eventuellt också busskur.