Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reinfeldt väljer att sitta lugnt i båten

/

Inför valet 2006 lovade de fyra borgerliga partierna att införa en obligatorisk a-kassa, men trots att frågan har utretts har man inom alliansen inte lyckats att enas kring hur ett sådant system ska se ut i praktiken. Därmed har frågan skjutits på framtiden.

Annons

I går deklarerade Reinfeldt att det kanske inte blir någon obligatorisk inkomstförsäkring, som han uttryckte det, under nästa mandatperiod heller.

Att Reinfeldt uttrycker sig så försiktigt kring a-kassan beror till viss del på att alliansen inte har lyckats att enas kring hur ett system med en obligatorisk a-kassa ska se ut, precis så som Reinfeldt beskriver det. Men det finns också andra – mer taktiska – förklaringar.

När alliansen för snart fyra år sedan övertog regeringsmakten hade upprättandet av arbetslinjen högsta prioritet. Inte minst eftersom det till stora delar var just genom jobbfrågan som man väljarnas stöd.

En viktig del i detta arbete utgjorde förändringen av a-kassan. En förändring som inte i alla delar var helt lyckad och ett förändringsarbete som var väldigt dåligt kommunicerad. I mångt och mycket förklarades förändringen bara med att det var den här politiken som man hade gått till val på och fått väljarnas förtroende att genomföra. Man tycktes helt ha missat att väljarna snabbt glömmer vad de rösta för och behöver bli påminda om varför vissa förändringar, som inte alltid uppfattas som positiva i sin enskildhet, behöver genomföras för att det samlade effekten ska bli positiv.

Det här fick regeringen också lida ganska ordentligt för i väljaropinionen.

För att undvika att a-kassan ånyo ställer till problem och skapar en dipp i väljaropinionen – i synnerhet nu då det ser riktigt bra ut för alliansen – väljer statsministern att vara väldigt försiktig med hur han uttrycker sig.

Egentligen är det minst sagt rimligt att alla omfattas av inkomstförsäkringen om man blir arbetslös, precis på samma sätt som om man blir sjukskriven eller är föräldraledig. Men eftersom a-kassan än så länge är frivillig och dessutom till del finansieras via avgifter innebär ett beslut om en obligatorisk a-kassa att de personer som i dag har valt att stå utanför a-kassan kommer att påföras en kostnad för en försäkring som de inte har bett om.

Att stöta sig med dessa väljare är inte Reinfeldt särskilt intresserad av.

Dessutom är fackföreningarna stora motståndare till en obligatorisk a-kassa, eftersom de är oroliga för att det ska dränera deras medlemskår ytterligare.

Att mucka – onödigt – gräl med fackföreningarna så här nära ett val är Reinfeldt heller inte road av.

Därför väljer han att sitta lugnt i båten. Att vinna val är viktigare än att ta öppen strid för det ideologiskt riktiga.

Mer läsning

Annons