Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reinfeldt fortsätter spela ansvarskortet

Det benämns som Riksmötets högtidliga öppnande. Och nog var det högtidligt och vackert.
Men från riksdagsläktaren påminde riksdagsledamöternas beteende mest om första dagen i skolan efter sommarlovet.
Tills dess att kungen gjorde sitt inträde i riksdagshuset. Då stramades allt upp och ordningen infann sig.

Annons

Kungen till trots var det ändå statsminister Fredrik Reinfeldt och regeringsförklaringen som var huvudnumret.

Och huvudnumret i Reinfeldts tal gick ingen förbi – det är tid för ansvar. Mer än tjugo gånger upprepade Reinfeldt sitt buskap.

Reinfeldt fortsätter alltså att spela ansvarskortet. Det gick bra vid förra krisen och han räknar alltså med att väljarna även den här gången ska premiera honom, hans parti och hela regeringen för att det är ansvar och stabilitet som prioriteras och manifesteras.

Det ligger säkert en hel del i det, men det är samtidigt något andefattigt.

För trots att Reinfeldt ofta refererade till framtiden – och bland annat slog fast att framtiden inte väntar – så innehöll regeringsförklaringen väldigt lite visioner om vad denna framtid ska innehålla.

Däremot upprepade Reinfeldt beskedet att regeringen ska tillsätta en framtidskommission, möjligen är det också denna som ska leverera visionerna.

För det kommande riksdagsåret var tydliggörandet att regeringen kommer att eftersträva breda och ansvarsfulla lösningar i riksdagen viktigt. Där det främst var Miljöpartiet som pekades ut för denna typ av uppgörelser, men där även Socialdemokraterna bedömdes som en möjlig partner då förutsättningar ges.

Därmed återstår det väl bara att se om de båda partierna liksom Reinfeldt tycker att det är tid för ansvar.