Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reinfeldt förklarar krig mot miljövännerna

All provborrning och prospektering efter uran i Sverige borde omedelbart stoppas då folket ändå aldrig kommer att tillåta uranbrytning.

Annons

Det torde inte vara många väljare som stöder Fredrik Reinfeldts utspel om att bryta uran och förorena bygder, sjöar och vattendrag med radioaktivt läckage från urangruvor och enorma slagghögar. Inte tycks han heller bry sig om de allvarliga sjukdomar, främst lungcancer, som drabbar arbetarna i urangruvorna. Men det överlämnas väl, i den av Moderaterna så åtrådda globaliseringen, till utfattiga, gästarbetande, småbönder från Filippinerna. Precis som med bärplockningen i Norrbotten.

Enligt senaste Sifo är det bara 15 procent av svenskarna som vill ersätta de gamla kärnkraftverken med nya. 65 procent vill satsa på förnybara energikällor.

Det torde vara betydligt färre än 15 procent som likt Reinfeldt är beredda att bryta uran som kommer att leda till radioaktiv nedsmutsning av grundvatten och vattendrag.

Att fjällvandrare kan dricka det friska vattnet i fjällbäckarna blir ett minne blott om Reinfeldt får som han vill. På sikt kommer även fisken i Östersjön att innehålla så mycket radioaktiva isotoper att den blir otjänlig som människoföda.

Genom sitt ställningstagande för uranbrytning i Sverige framträder med tydlighet högerns gamla fula bockfot; att pengar går före miljön. Efter denna krigsförklaring mot alla miljövänner kan man inte längre ta Fredrik Reinfeldt och Moderaternas tal, om att vara en spjutspets mot klimathotet, på allvar.

Det har länge varit en tidsfråga innan dubbelspelet skulle avslöjas. Det går inte i längden att som Moderaterna försöka lura väljarna genom att bara låta som miljöaktivister.

Det är tråkigt konstatera att Fredrik Reinfeldt och Moderaternas miljöengagemang inte går på djupet utan främst är läpparnas bekännelse. Vid sin sida har han tre partiledare som tyvärr inte är ett dugg bättre. Inte minst vice statsminister Maud Olofsson som har övergett Centerpartiets alla gamla folkliga ideal och bara tycks fika efter personlig vinning.

Statsminister Reinfeldts uttalande om uranbrytning kan bli hans akilleshäl och ett törnbestrött återtåg till de gamla valresultaten om bara oppositionen kan samla sig kring en gemensam linje att inte bygga ut kärnkraften och säga bestämt nej till uranbrytning i Sverige.

All provborrning och prospektering efter uran i Sverige borde omedelbart stoppas då folket ändå aldrig kommer att tillåta uranbrytning vare sig i Västgötabergen eller i den omistliga och unika svenska fjällvärlden. Om folket står enat i en bygd som vi gjorde för att stoppa atomsopstationen på Kynnefjäll kan också uranbrytning stoppas och naturen räddas undan en framtida förgiftning med oöverskådliga konsekvenser.

Rune Lanestrand

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel