Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reinfeldt börjar i fel ände

Helt igenom privatiserad vård och omsorg fungerar säkert bra med heltäckande försäkringar men vi skulle få ett starkt segregerat samhälle.

Det lät fruktansvärt falskt när Fredrik Reinfeldt i sitt öppningstal på Moderaternas kongress härförleden erinrade om att Tage Erlander var statsminister i 23 år, underförstått, att nu var det Moderaterna som skulle bli det statsbärande partiet.

Om det är Reinfeldts ambition att efterlikna Tage Erlander måste sägas, att Reinfeldt börjar i fel ände. För Tage Erlander och det "gamla" arbetarpartiet stod det helt klart, att vad folket behövde var social trygghet, vilket helt saknades vid den tiden. Reinfeldt började med att ge de minst behövande slopad fastighetsskatt, slopad förmögenhetsskatt och skattesänkningar på tillsammans i runda tal 70 miljarder kronor.

Jag var 20 år när Erlanders reformarbete påbörjades. Det handlade om allmän sjukförsäkring, barnbidrag, skolmåltider, tjänstepension och många andra angelägna reformer. Har man varit med under hela reformperioden erinrar man sig lätt, att det inte genomförts någon social reform, som inte frenetiskt bekämpats av högern och senare av Moderaterna.

Jag kommer ihåg när frågan om allmän sjukförsäkring var aktuell, att högerledaren Jarl Hjalmarson uttalade att "vi är på väg mot ett samhälle präglat av understödstagaranda".

Nuförtiden heter det enligt Moderaternas sätt att uttrycka det, föraktfullt: bidrag, bidrag, bidrag.

Nämnas bör också debatten om den allmänna tjänstepensionen på 1950-, vilket föranledde en häftig ideologisk debatt. Detta var, hävdade högern, den största socialiseringsaktionen som Socialdemokraterna påbörjat. Man noterar likheten i argumentationen när ultrahögern i USA i dag bekämpar Obamas idé om en sjukförsäkringsreform. Även här plockar man fram socialiseringsspöket. Obama sägs vara kommunist, vilket är det värsta invektiv som kan tillgripas mot en amerikansk politiker.

Skulle utvecklingen leda dit hän att Fredrik Reinfeldt får se sin dröm om 30 regeringsår gå i uppfyllelse är mitt scenario, att Sverige då kommer att vara helt igenom privatiserat: sjukvården, sjukhusen, skolorna, kommunikationerna och så vidare.

Jag läste en gång en moderat partistrateg som på tal om privatiseringar framhöll, att allt går att privatisera så när som polisen och militären. Under den nuvarande regeringen har vi lagt märke till hur privatiseringsivrarna fått luft under vingarna. Det fanns inget folkligt krav om att apoteken skulle privatiseras. Det var helt och hållet ideologiska skäl som motiverade beslutet.

Skatterna kommer naturligtvis att vara låga, om högerkrafterna får fortsätta och regera. Vi måste ge människorna möjlighet att "stå på egna ben" sade Reinfeldt i lunchekot den 19 september. Jo, nu börjar man känna igen Moderaterna. Samhället ska inte garantera något skydd. Detta är gammal välkänd högerretorik från Jarl Hjalmarsons dagar och framåt. Du kan skaffa dig försäkringar som skyddar dig och din familj för allt som kan inträffa i livets olika skeden. Kommer du till ett sjukhus eller du har behov av äldreomsorg, blir naturligtvis första frågan vilken typ av försäkring du har. Sedan blir vården och omsorgen därefter. Helt igenom privatiserad vård och omsorg fungerar säkert bra med heltäckande försäkringar men vi skulle få ett starkt segregerat samhälle.

Sten Svedberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel