Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reinfeldt är maktfullkomlig

/

De första fyra åren ledde Fredrik Reinfeldt en majoritetsregering. Då kunde han enkelt köra över oppositionen i riksdagen. Nu leder han en minoritetsregering. Det ställer helt andra krav på statsministerns politiska förmåga. Nu krävs lyhördhet och kompromissvilja om han vill säkerställa majoritet för regeringens förslag.

Annons

Förra veckans partiledardebatt visade nära nog övertydligt att Fredrik Reinfeldt inte förstått minoritetsregerandets villkor. Attityden att en borgerlig regering inte ser riksdagsarbetet som en tillgång är ingalunda ny. Under de sex åren mellan 1976 – 1982 beskrev en borgerlig riksdagsledamot synen på riksdagen med orden ”här diskuterar vi inte här voterar vi”.

Efter valet 1982 bildade Socialdemokraterna en minoritetsregering. Något år senare skrev Olof Palme på DN-debatt att han såg den kunskap som fanns i riksdagen som en värdefull resurs. Under förutsättning att stabiliteten i ekonomin inte skadades så välkomnade han att riksdagen spelade en aktiv roll för att förbättra politiken.

Till skillnad mot Olof Palmes vilja att söka breda lösningar bakom de politiska förslagen visar Reinfeldt en närmast föraktfull inställning mot den riksdag som svenska folket valt. Det är tydligt att Sverige i dag har en statsminister som är beredd att försöka trixa igenom sin politik även när den direkt strider mot riksdagsbeslut.

Låt oss skärskåda hur Reinfeldt argumenterar då han påstår att regeringen inte behöver bry sig om riksdagens vilja. Först hävdar han att de rödgröna partierna samverkar med Sverigedemokraterna. I sak är det så att Sverigedemokraterna röstat med regeringen i nio av tio frågor. Då blir det en riksdagsmajoritet bakom regeringens politik.

Detta är enligt statsministern helt i sin ordning och betyder på intet sätt att regeringen är beroende av Sverigedemokraterna. All intellektuell heder säger då att han inte samtidigt ska påstå att Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet beter sig omoraliskt när deras förslag en gång av tio får Sverigedemokraternas stöd.

I stället för att samverka i riksdagsutskotten och söka blocköverskridande lösningar beter sig Reinfeldt som en treåring i trotsåldern. Vi lyssnar inte på riksdagen vi försöker i stället trixa oss förbi besluten. Så lyder budskapet från regeringskansliet.

Tomas Tobé, Moderat riksdagsledamot från Gävleborg, visade hur maktens arrogans präglar stämningen i den borgerliga riksdagsminoriteten. När han hävdade att regeringen ska strunta i riksdagsbeslutet om att avskaffa Fas 3.

För det andra påstår Reinfeldt att alla oppositionsförslag som fått stöd av en riksdagsmajoritet ska avvisas därför att de hotar stabiliteten i ekonomin. Samtidigt lovar han nya jobbskatteavdrag under perioden på många tiotals miljarder kronor.

Om riksdagen i ställer beslutar att använda pengarna för att återskapa anständiga sjuk- och a-kasseregler, satsa resurser på att alla unga ska ha rätt till sommararbete, politiska åtgärder för att pressa tillbaka den skyhöga ungdomsarbetslösheten och ett program för att utrota barnfattigdomen äventyrar detta självfallet inte stabiliteten i statens finanser.

I själva verket är det så att Reinfeldt argumenterar mot bättre vetande. Han kan inte tänka sig att kompromissa i riksdagen för att få en bred majoritet bakom regeringens politik. För honom är det så viktigt att använda statens pengar till skattesänkningar att han är beredd att ge avkall på sanningen.

Sören Thunell

Mer läsning

Annons