Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Varför är M och KD inte rädda för att ge SD makt?

Nästa vecka kommer riksdagen, på talmannens förslag, att rösta om M-ledaren Ulf Kristersson skall bli Sveriges nästa statsminister. Centerpartiet och Liberalerna kommer troligen att rösta nej.

Anmäl text- och faktafel

Detta skulle innebära en stor spricka inom Alliansen. Moderaterna lär bli mycket bittra över att Centerpartiet och Liberalerna inte röstar ja till Ulf Kristersson, trots att de har sagt att han är deras statsministerkandidat. Risken finns att sprickan blir så stor att Allianssamarbetet upphör.

Det är lite konstigt att det kan bli så här. Alla Allianspartier säger ju att de har samma syn på Sverigedemokraterna: de vill inte samtala eller samarbeta med dem. Däremot skiljer de sig åt när det gäller synen på om en Alliansregering kan styra med aktivt stöd av Sverigedemokraterna utan att detta innebär ett SD-inflytande på regeringens politik. Centerpartiet och Liberalerna menar att detta är omöjligt. Moderaterna och Kristdemokraterna säger att det inte är några problem alls.

I Centerpartiet och Liberalerna tar man detta hot på fullaste allvar. Det gör man dock inte inom Moderaterna och Kristdemokraterna.

Skillnaden beror delvis på önsketänkande. SD-ledaren Jimmie Åkesson har gång på gång sagt att han inte kommer att rösta för en statsministerkandidat utan garantier om inflytande på den kommande regeringens politik. I Centerpartiet och Liberalerna tar man detta hot på fullaste allvar. Det gör man dock inte inom Moderaterna och Kristdemokraterna. Där tror man att Sverigedemokraterna kommer att stödja en Alliansregering på samma sätt som Vänsterpartiet under alla år stött en S-regering; även om Sverigedemokraterna tycker att Alliansregeringen är dålig, så skulle en S-regering vara mycket sämre.

På samma sätt resonerar Moderaterna och Kristdemokraterna när det gäller SD-inflytandet på en Alliansregerings politik. De tror att Sverigedemokraterna kommer att lägga sig platt. Det tror inte Centerpartiet och Liberalerna.

Visst vill de helst undvika SD-inflytande, men detta skulle inte vara hela världen.

Men skillnaden beror också på synen på Sverigedemokraternas grundläggande värderingar. Inom Centerpartiet och Liberalerna betraktar man detta parti som ett stort hot mot liberala idéer och i förlängningen mot den svenska demokratin. Ett sådant parti får helt enkelt inte få något inflytande.

Inom Moderaterna och Kristdemokraterna finns inte alls samma rädsla. Visst vill de helst undvika SD-inflytande, men detta skulle inte vara hela världen. Skillnaderna mellan Sverigedemokraterna och det egna partiet uppfattas inte som alltför stora.

Risken är uppenbar att Moderaterna och Kristdemokraterna inte bara önskedrömmer om ett SD-stöd utan villkor, utan att de också är beredda att låta en Alliansregering göra stora eftergifter till Sverigedemokraterna.

Många M- och KD-företrädare har inte heller har något emot att samtala eller till och med samarbeta med Sverigedemokraterna. En majoritet av partiernas väljare är också positiva till samarbete eller förhandlingar med detta parti.

Visst vore det enklast och smidigast av Centerpartiet och Liberalerna att rösta ja till Ulf Kristersson, och på det sättet syna om Jimmie Åkesson bluffar. Det skulle undvika en spricka inom Alliansen och för tillfället tysta C- och L-hatarna inom Moderaterna.

Men det är lätt att förstå att Centerpartiet och Liberalerna tvekar. Risken är uppenbar att Moderaterna och Kristdemokraterna inte bara önskedrömmer om ett SD-stöd utan villkor, utan att de också är beredda att låta en Alliansregering göra stora eftergifter till Sverigedemokraterna.