Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Svårt för Stefan Löfven att gå med på Centerpartiets krav

Kan Stefan Löfven leda en regering som sänker marginalskatterna och luckrar upp arbetsrätten? Kan en socialdemokratisk regering sänka ingångslönerna för nyanlända och införa friare hyressättning? Dessa frågor håller nu Stefan Löfven och Socialdemokraterna på att ta ställning till.

Anmäl text- och faktafel

Orsaken är C-ledaren Annie Lööfs utspel på tisdagen: att Centerpartiet kan överväga att släppa fram S-ledaren Stefan Löfven som statsminister, men bara om Socialdemokraterna går med på de krav som Centerpartiet ställer. Hela listan med krav är inte offentlig, men vissa krav har Centerpartiet redovisat: sänkta marginalskatter, sänkta arbetsgivaravgifter för småföretag, fri- och äganderättsreformer för landsbygden, liberalare arbetsrätt, friare hyressättning och lägre ingångslön för nyanlända.

Det här är krav som Centerpartiet drivit länge. Men det är också krav med en tydlig liberal profil, som skiljer sig kraftigt åt från socialdemokratisk politik och visar på skillnaderna i partiernas ideologier. Det är därför det till exempel saknas krav på vissa av Centerpartiets hjärteområden, till exempel miljön.

Centerpartiet har också beslutat att inte ingå i en S-ledd regering och inte "inleda förhandlingar" med Socialdemokraterna inför statsministeromröstningen om Stefan Löfven, som enligt nuvarande planer skall hållas nästa vecka. Socialdemokraterna måste antingen acceptera eller förkasta Centerpartiets krav.

Annie Lööf spelar ett mycket högt spel när hon öppnar för att släppa fram en S-regering.

Egentligen är i stort sett alla Centerpartiets krav oacceptabla för Socialdemokraterna, men de kommer säkerligen ändå vilja inleda en förhandling – Socialdemokraternas främsta mål är alltid att ha statsministerposten och Stefan Löfven tror att han är en lysande förhandlare. Säkerligen tror han att han kan nå en kompromiss som i praktiken innebär mycket små eftergifter till Centerpartiet, till exempel att de flesta frågorna begravs i långa utredningar.

Detta kan dock Centerpartiet inte acceptera. Annie Lööf spelar ett mycket högt spel när hon öppnar för att släppa fram en S-regering. Hennes chans att mildra kritiken från de egna väljarna och från andra allianspartier är att en S-regering i praktiken driver en allianspolitik. Men då måste detta visa sig i tydliga och konkreta förslag, inte enbart i vaga skrivningar och löften om utredningar som kanske inte leder någonstans.

Det blir därför mycket svårt för Stefan Löfven att gå med på Centerpartiets krav.

Stefan Löfven och Socialdemokraterna är säkerligen beredda på att göra eftergifter för att få Centerpartiets stöd. Men inte hur stora som helst. Om Stefan Löfven går med på C-kraven innebär det att en S-regering tvingas föra en borgerlig politik. Det skulle skapa mycket stora konflikter med LO och Socialdemokraternas vänsterflygel, eftersom det är långt, långt ifrån den politik som partiet gått till val på.

Det blir därför mycket svårt för Stefan Löfven att gå med på Centerpartiets krav. Och för Annie Lööf och Centerpartiet gör det inte heller något om han säger nej. Då slipper Annie Lööf den stämpel som nej-sägare som många, både till höger och vänster, har försökt sätta på henne. Och Annie Lööf bedömer också själv, enligt en intervju i Dagens Nyheter, att det är osannolikt att Centerpartiet släpper fram Stefan Löfven som statsminister.