Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Pinsamt att Löfven har så lite att komma med när det gäller jobb till nyanlända

Söndagens tv-sända partiledardebatt visade tydligt hur lite S-MP-regeringen har att komma med när det gäller jobb till nyanlända. Stefan Löfven hävdade gång på gång att "utbildning" var lösningen. Utbildning är bra, men det behövs mycket mer. Det är därför lovande att en uppgörelse mellan fack och arbetsgivare nu tycks vara inom räckhåll.

Annons

Det går bra för den svenska ekonomin. Arbetslösheten sjunker, och det finns många lediga jobb.

Men alla får inte jobb. Framför allt gäller det utrikes födda. Bland dem ligger arbetslösheten på 22,0 procent, jämfört med 3,9 procent för dem födda i Sverige.

Det är inte så konstigt att så få utrikes födda får jobb. Den svenska arbetsmarknaden är inte anpassad för dem med låg utbildning och dåliga kunskaper i svenska. Det är svårt för ungdomar utan gymnasieutbildning att få jobb, trots att de är födda i Sverige. Det är därför inte konstigt att det är ännu mycket svårare för dem som inte är födda i Sverige och saknar gymnasieutbildning, och kanske till och med saknar grundskoleutbildning.

Men de måste få jobb. Sverige har inte råd att många tiotusentals nyanlända hamnar i utanförskap och aldrig får jobb utan tvingas leva på socialbidrag. Det är dessutom ett slöseri med människokraft – de som flytt hit från krig och förföljelse vill självklart arbeta. De vill inte leva på bidrag.

Att öppna arbetsmarknaden för de nyanlända är därför ett av de viktigaste uppdragen för politikerna just nu. Tyvärr har dock S-MP-regeringen varit pinsamt passiv på detta område, vilket inte minst regeringens höstbudget är ett exempel på.

Regeringens passivitet märktes också tydligt i söndagskvällens tv-sända partiledardebatt. Statsminister Stefan Löfven (S) hävdade gång på gång att det är utbildning och åter utbildning som skall göra att de nyanlända får jobb. Att öppna arbetsmarknaden för "enkla jobb", som allianspartierna vill, trodde han inte alls på. I stället hävdade han gång på gång att allianspartierna vill sänka lönerna.

Det är pinsamt att Stefan Löfven på detta sätt ljuger om allianspartiernas förslag. Men det är ännu mer pinsamt är att han har så lite att komma med när det gäller jobb till nyanlända. Utbildning är självklart bra, men alla vill eller kan inte sitta så många år på skolbänken som behövs. Det lär också bli dyrt att utbilda alla nyanlända till gymnasiekompetens.

Som tur är tycks facken ha tänkt längre än Stefan Löfven. I fredags startade förhandlingar mellan LO och arbetsgivarna för att underlätta att nyanlända och långtidsarbetslösa kommer in på arbetsmarknaden. Chansen till en uppgörelse verkar vara mycket god. Förhoppningsvis bygger den på arbetsgivarnas förslag: de anställda får en månadslön på 16 000 kronor där arbetsgivaren betalar hälften och staten resten. Ingen arbetsgivaravgift behöver betalas. Hanteringen skall dessutom vara mycket enkel: arbetsgivaren skall inte behöva söka några bidrag, och inte heller åta sig att en del av arbetstiden skall bestå av utbildning.

Det är mycket viktigt att det hela är enkelt för arbetsgivaren att hantera. Det krångel som dagens anställningsstöd innebär gör bidragen ointressanta för många företag, framför allt de mindre.

Det vore mycket bra om fack och arbetsgivare lyckas komma överens. Sedan är det bara att hoppas att staten ställer upp med sin del. I annat fall lär S-MP-regeringens passivitet göra att arbetslösheten för de utrikes födda bara fortsätta att öka.