Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Orimligt av Moderaterna att vilja slopa rätten att söka asyl

Det stora antalet asylsökande som kom till Sverige hösten 2015 visade att svensk asylpolitik inte var hållbar. Men Moderaternas nya migrationspolitik går alldeles för långt. Man vill till exempel avskaffa rätten att söka asyl i Sverige. Det betyder att vi skall utvisa dem som söker asyl här. Vart då?

Det stora antalet asylsökande som kom till Sverige hösten 2015 visade att svensk asylpolitik inte var hållbar. Asylpolitikens mål är att ge människor skydd från förföljelse, inte att tiotusentals skall söka asyl just i Sverige efter att ha passerat mängder av andra EU-länder.

Det är självklart rationellt att de som flyr väljer att söka asyl i det land där de har störst chans att få stanna och bli välkomnade. Men det är ohållbart att några få EU-länder får ta emot tiotusentals asylsökande medan andra knappt tar emot några alls. Det var därför rätt och nödvändigt att Sverige förändrade sin migrationspolitik.

Moderaterna avslutade i söndags sin så kallade arbetsstämma. Denna innebar en stor omläggning av partiets migrationspolitik. Bland annat vill Moderaterna nu att de tillfälliga uppehållstillstånden, som infördes i slutat av 2015, skall införas permanent. Partiet vill också att rätten till asyl skall avskaffas inne i EU. I stället skall prövningen av asylskälen göras utanför EU:s gränser.

Reglerna för svenskt medborgarskap skall också förändras, tycker Moderaterna. Bara den som klarar ett språk- och samhällskunskapstest skall få bli svensk medborgare. Personer som begått grova brott skall kunna få sitt medborgarskap indraget, men bara om de också är medborgare i ett annat land.

Visst kan delar av den svenska migrationspolitiken behöva skärpas, men Moderaterna går alldeles för långt. Det är till exempel helt orimligt att avskaffa asylrätten. Det skulle betyda att Sverige utvisar alla dem som söker asyl här. Vart då? Till sina hemländer, där de kanske riskerar att dödas? Rätten att söka asyl är helt grundläggande, och måste värnas.

Även skärpningarna av medborgarskapslagarna är orimliga. Vad är till exempel poängen med ett speciellt test för nya medborgare? Om det är så viktigt med vissa kunskaper så borde väl alla svenska medborgare få göra ett sådant test, även de som är födda här?

Den hårdare migrationspolitiken antogs med stor majoritet av Moderaterna. Det är förvånande med tanke på att partiet så länge drivit en mer generös linje.

Troligen finns det dock ett stort inslag av taktik bakom Moderaternas omsvängning: man vill försöka vinna tillbaka en del av de väljare som gått till Sverigedemokraterna. Det kan fungera. Valet av Ulf Kristersson till partiledare har gjort att Moderaternas ökat i opinionsmätningarna på Sverigedemokraternas bekostnad. Det visar att SD-väljare kan lockas tillbaka om Moderaterna förändrar sitt parti.

Att omläggningen av migrationspolitiken till stor del är taktisk borde dock göra att Moderaterna har ganska lätt att kompromissa. Det måste man också göra för att få till stånd en ny alliansregering. Centerpartiet och Liberalerna kan aldrig acceptera den migrationspolitik som M-stämman antog.

De goda chanserna till kompromiss beror också på att Moderaterna i grunden har en positiv inställning till globalisering och rörlighet över gränser, och att den svenska asylpolitiken skall bygga på humanism. Det är en helt annan inställning än den som finns hos Sverigedemokraterna, vars ideologi i grunden innebär en negativ syn på invandring.