Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Mikael Damberg borde släppa in SD i gruppen mot gängvåldet

Inrikesminister Mikael Damberg (S) har förstått att regeringen har låg trovärdighet när det gäller kampen mot gängvåldet. I ett försök att förbättra trovärdigheten och ta initiativet i debatten i denna fråga bjöd han därför i söndags in andra partier till samtal. Dessa samtal skall börja nästa vecka och tanken är att diskutera nya grepp för att minska skjutningarna och bekämpa gängkriminaliteten.

Anmäl text- och faktafel

Det är en bra idé att försöka få en bred överenskommelse när det gäller brottsbekämpning. Det är därför bra att Mikael Damberg tillsätter den här gruppen, även om det är svårt att se att det kan komma fram något nytt. Men kanske kan partierna tillsammans hitta nya och mer effektiva förslag som kan vända den negativa trenden.

Flera av partiledarna har också nyligen krävt ett bredare samarbete när det gäller gängkriminaliteten. Annie Lööf (C) krävde i förra veckan en Trygghetsberedning, där alla partier tillsammans med experter skall komma med förslag som gör hela rättsmaskineriet effektivare i kampen mot gängkriminaliteten. Och Ulf Kristersson (M) krävde i sitt sommartal i söndags ett samarbete mellan partierna för att knäcka gängvåldet, och ville snabbt se till att polis, tull, åklagare, kriminalvård och domstolar skulle få mer resurser.

Det finns alltså konkreta förslag för Mikael Dambergs grupp att utgå ifrån. Men alla partier skall inte ingå i gruppen; Sverigedemokraterna kommer inte att bjudas in. Orsaken, enligt Mikael Damberg, är att detta parti har en annan värdegrund än övriga partier, och att partiets förklaringsmodell till gängkriminaliteten är "för grund".

Då är det orimligt att partiet skall utestängas från den här typen av samtalsgrupper.

Sverigedemokraterna har en annan värdegrund än övriga partier och det är därför fel att samarbeta med detta parti. Däremot sitter partiet i Sveriges riksdag och företräder 17,5 procent av väljarna. Då är det orimligt att partiet skall utestängas från den här typen av samtalsgrupper.

Så har inte heller skett på andra områden. Sverigedemokraterna satt till exempel med i Försvarsberedningen, som utformade Sveriges försvars- och säkerhetspolitik. Partiet sitter också med i Migrationskommittén, som skall utforma Sveriges framtida migrationspolitik.

Visst är Sverigedemokraternas förklaringsmodell till den ökande gängkriminaliteten "för grund" eftersom partiet menar att allt beror på invandringen. Det räcker dock knappast som argument för att stänga ute partiet. Och bara för att partiet får delta i samtalen innebär ju inte det att partiet får något inflytande. De andra partierna kan ju lyssna artigt på Sverigedemokraternas inlägg, och sedan strunta i dem.

De stickar därför mer än gärna ytterligare några varv på partiets redan stora offerkofta.

Dessutom riskerar Sverigedemokraterna att vinna på att partiet stängs ute, eftersom partiets företrädare kan hävda att de övriga partierna på ett odemokratiskt sätt diskriminerar partiet. Den typen av utestängning är SD-företrädarna skickliga på att utnyttja, och de stickar därför mer än gärna ytterligare några varv på partiets redan stora offerkofta.

Det är därför bra att Centerpartiet, Liberalerna, Moderaterna och Kristdemokraterna har kritiserat Mikael Damberg beslut att inte låta Sverigedemokraterna vara med i hans gängvåldsgrupp. Nu är det bara att hoppas att han ändrar sig.