Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reidar Carlsson: M och KD är bara ute efter kärnkraftsröster

Med bara några få dagar kvar till valdagen har den svenska kärnkraften blivit en stor fråga i EU-valsdebatten. Det är mycket svårt att förstå.

EU bestämmer inte hur många kärnkraftverk Sverige skall ha. Varje EU-land beslutar själv om landets energiproduktion. Det är bra och så bör det förbli.

Anmäl text- och faktafel

Att kärnkraften trots detta blivit en fråga i EU-valsdebatten beror därför på inte på EU, utan på svensk inrikespolitik, närmare bestämt Kristdemokraternas stora framgång i fjolårets riksdagsval. KD-ledaren Ebba Busch Thor gjorde i valrörelsen utspel om att bygga nya kärnkraftverk och ville också stoppa den nedläggning av reaktorerna Ringhals 1 och 2 som Ringhals ägare, Vattenfall, hade beslutat om. Det här utspelet gjorde, enligt Moderaternas eftervalsanalys, att Kristdemokraterna tog väljare från Moderaterna.

De här väljarna vill självklart Moderaterna ha tillbaka. Och M-ledningen gör nu sitt bästa för att visa att Moderaterna är minst lika positiva till kärnkraft som Kristdemokraterna. Därför pratar Moderaterna kärnkraft i EU-valet, trots att den frågan egentligen inte har det minsta i en EU-valrörelse att göra.

I sak har inte heller något nytt hänt när det gäller kärnkraften sedan energiöverenskommelsen 2016, som bland annat innebar att nya kärnkraftsreaktorer skulle få byggas i Sverige, men bara utan statliga subventioner. Både Moderaterna och Kristdemokraterna stod bakom denna överenskommelse.

Enligt Vattenfall är det inte ekonomiskt försvarbart att driva de båda reaktorerna vidare.

Under de snart tre år som gått har nya kärnkraftsreaktorer inte blivit billigare att bygga, utan energibolagen tycker fortfarande att det är för dyrt att bygga nya kärnkraftverk. Inte heller ser Vattenfall någon anledning att ompröva besluten att stänga Ringhals 1 och 2. Enligt Vattenfall är det inte ekonomiskt försvarbart att driva de båda reaktorerna vidare.

Trots detta vill både Moderaterna och Kristdemokraterna genom riksdagsbeslut tvinga Vattenfall att driva reaktorerna vidare. Och i en tv-debatt med Centerpartiets energipolitiske talesperson Rickard Nordin kunde KD-ledaren Ebba Busch Thor inte svara på vem som skulle betala Vattenfall för dessa extrakostnader.

Det visar tydligt hur ogenomtänkt hennes ståndpunkt är.

Det visar tydligt hur ogenomtänkt hennes ståndpunkt är. Det visar att synen på Ringhals 1 och 2 i första hand är taktisk, och inte grundar sig på sakpolitiska eller ekonomiska skäl. Hon bryr sig inte om Vattenfalls bedömning av lönsamheten för Ringhalsreaktorerna, inte heller att nya kärnkraftverk är väldigt dyra att bygga och att en stor del av de 55 nya reaktorer som byggs i dag världen runt är starkt försenade eller i praktiken stoppade.

Moderaterna och Kristdemokraterna vill att 2016 års energiöverenskommelse skall uppdateras, trots att det bara har gått tre år sedan uppgörelsen gjordes och att ingenting nytt har hänt som gör att en uppdatering behövs. Det finns ingen anledning för de andra partierna bakom överenskommelsen att gå med på det. Denna överenskommelse gav näringslivet stabila regler och det finns ingen anledning att skapa ny osäkerhet bara för att Moderaterna och Kristdemokraterna i EU-valrörelsen försöker tävla om att framstå som det mest kärnkraftsvänliga partiet.