Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Liberalerna tar en mycket stor risk med Nyamko Sabuni

Liberalerna skall välja ny partiledare nästa vecka, på fredag närmare bestämt. Det mesta talar för att det blir Nyamko Sabuni. Hon har stöd av överlägset flest länsförbund jämfört med de två övriga som kandiderar som partiledare: Erik Ullenhag och Johan Pehrson.

Även om ombuden på det extra landsmötet formellt sett inte är låsta av sina länsförbunds beslut, så får de ändå svårt att strunta i de medlemsomröstningar som genomförts. Där har Nyamko Sabuni i stort sett nästan alltid vunnit.

Det kan verka lite förvånande. Nyamko Sabuni känns lite udda för att vara partiledare för ett "präktigt" parti som Liberalerna. Hon är för frispråkig för att passa riktigt bra som partiledare, och tvingades till exempel nyligen ta avstånd från vad hon strax innan hade sagt i en Expressenintervju. Politiskt sett verkar hon också ha lite udda åsikter för sitt parti: hon har till exempel öppnat för samarbete med Sverigedemokraterna och kallar sig inte feminist. Hon har också varit kritisk till januariavtalet mellan Liberalerna, Centerpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet, även om hon i dag säger att hon respekterar överenskommelsen.

Trots detta vill uppenbarligen många inom Liberalerna att hon skall bli partiledare. Till dessa hör Liberalerna i Norrtälje kommun. Enligt Liberalernas kommunalråd Robert Beronius kan hon svara "rakt och tydligt på angelägna frågor". "Med Nyamko Sabuni får vi ett nytänk och en modern ledare".

Många inom Liberalerna känner sig därför tvungna att chansa.

Robert Beronius menar också att valet av partiledare handlar om partiets överlevnad. Det ligger mycket i det. Liberalerna har urusla opinionssiffror, och måste hitta på något nytt för att inte riskera att hamna utanför riksdagen i valet 2022.

Många inom Liberalerna känner sig därför tvungna att chansa. Erik Ullenhag och Johan Pehrson känns stabila men också lite tråkiga och de slår fast bilden av Liberalerna som ett parti som är lite "duktigare" än andra, men som saknar verklighetsförankring. Den bilden anser många inom partiet måste förändras.

Hon syns, hörs och väcker känslor

Och då känns Nyamko Sabuni som en möjlig räddning. Hon sticker ut, och säger saker som ger stora rubriker. Ibland verkar det inte så genomtänkt, och hon tvingas att ta tillbaka det hon sagt, men hon syns, hörs och väcker känslor, vilket är en viktig egenskap hos en partiledare.

Att ofta säga ogenomtänkta saker är dock inte någon lämplig egenskap hos en politiker. I vanliga fall hade hon därför knappast varit aktuell som partiledare. Men i dag är Liberalerna i desperat behov av någon som kan rädda partiet, och då är många beredda att chansa.

Det är en rejäl chansning, vilket torerna kring Expressenintervjun visar. Det kan gå helt fel, och Nyamko Sabuni blir en ny Håkan Juholt som inte fungerar alls. Frågan är också om en mer SD-öppen linje ger Liberalerna fler röster. Det finns ju redan två sådana partier: Moderaterna eller Kristdemokraterna.

Utan Liberalerna i riksdagen stärks vänster- och högerkrafterna i svensk politik, och det är absolut inte något som svensk politik behöver. Det är därför bara att hoppas att Nyamko Sabuni kan lyfta Liberalerna, även om risken är stor att det blir precis tvärtom.