Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Klarar C och L att både vara för och emot S?

Det var under stor vånda som Centerpartiet och Liberalerna gjorde upp med Socialdemokraterna och Miljöpartiet om det så kallade januariavtalet. Det innebar att de båda partierna gjorde upp med sina politiska motståndare samtidigt som de lämnade det mångåriga och nära allianssamarbetet med Moderaterna och Kristdemokraterna.

Anmäl text- och faktafel

Det är därför inte så konstigt att oenigheten om 73-punktsuppgörelsen var stor inom de både partierna, framför allt inom Liberalerna. Men uppgörelsen innebar att Sverigedemokraterna utestängdes från inflytande, och att Socialdemokraterna och Miljöpartiet tvingades acceptera en kompromiss som innebar mängder av C- och L-politik. Det gjorde att Centerpartiet och Liberalerna kunde acceptera januariavtalet och att Sverige äntligen fick en regering.

Både C-ledaren Annie Lööf och L-ledaren Jan Björklund ville dock hålla möjligheten öppen för ett nytt allianssamarbete inför valet 2022. Detta sades vara anledningen till att de båda partierna inte ville ingå i S-MP-regeringen eller ha tjänstemän i regeringskansliet. I stället skall de båda partierna stå fria att kritisera regeringen i frågor som januariavtalet inte täcker. Enligt Annie Lööf skall Centerpartiet vara ett "liberalt oppositionsparti" och en "liberal nagel i ögat på Socialdemokraterna".

Dessutom måste Liberalerna och Centerpartiet hela tiden vara beredda att hoppa av S-MP-samarbetet

Det här är dock komplicerat. S-ledaren Stefan Löfven och Socialdemokraterna vill av taktiska skäl knyta upp Centerpartiet och Liberalerna så mycket som möjligt, för att det skall bli omöjligt för alliansen att återuppta samarbetet i valet 2022. Enligt uppgifter i Dagens Industri försöker Socialdemokraterna nu se till att knyta så många frågor som möjligt till januariavtalet, vilket Centerpartiet och Liberalerna försöker motarbeta. Och dessutom måste Liberalerna och Centerpartiet hela tiden vara beredda att hoppa av S-MP-samarbetet om regeringen inte håller Januariavtalet eller medvetet fördröjer alla C- och L-reformer genom långa utredningstider.

Samtidigt har Moderaterna och Kristdemokraterna intresse av att framställa S–MP–C–L-samarbetet som väldigt omfattande. Då kan de utmåla Centerpartiet och Liberalerna som Socialdemokraternas stödparti och på så sätt kunna locka besvikna C- och L-väljare. Det gör också att M- och KD-ledningarna kan motivera en öppning för det SD-samarbete som så många inom dessa båda partier verkar sträva efter.

För väljarna är Centerpartiets och Liberalernas agerande säkerligen också förvirrande.

För väljarna är Centerpartiets och Liberalernas agerande säkerligen också förvirrande. Å ena sidan kommer det just nu mängder av nyheter om innehållet i vårbudgeten, där S–MP-regeringen gjort upp med Centerpartiet och Liberalerna. Å andra sidan röstar Centerpartiet och Liberalerna ibland mot S-MP-regeringen i riksdagen, till exempel häromdagen då man tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna röstade för att tvinga regeringen att införa ordningsbetyg i skolan.

Det var inte lätt för Centerpartiet och Liberalerna att fatta beslutet att samarbeta med S-MP-regeringen. Men det kommer inte att bli lättare att både klara av att både ha ett nära samarbete med regeringen och driva en oppositionspolitik med sikte på allianssamarbete 2022.