Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Jimmie Åkesson har tydligen noll koll på EU-arbetet

L-ledaren Jan Björklund och SD-ledaren Jimmie Åkesson skall åka på debatturné. Första stoppet var i Bromma på onsdagen. Minst två debattillfällen till är inplanerade: i Gävle och i Göteborg.

Anmäl text- och faktafel

Liberalernas opinionssiffror är just nu så usla att partiet uppenbarligen känner sig tvunget att ta till desperata grepp för att öka uppmärksamheten inför EU-valet. Då tvingas man bortse från att debatterna även ger Sverigedemokraterna extra reklam.

Med tanke på Jimmie Åkessons insats i onsdagens partiledardebatt i riksdagen är det dock svårt att tro att debatterna kommer att ge så mycket information om Sverigedemokraternas EU-arbete. Jimmie Åkesson verkade inte veta så mycket om vad hans partikamrater gjort i EU-parlamentet de senaste fem åren. Han hade till exempel inget emot ett utbyggt Frontex, EU:s organ för gränskontroll, men visste inte att hans eget parti hade röstat emot detta i EU-parlamentet. Inte heller visste han att hans partikamrater hade röstat emot mer pengar till klimatforskning, trots att partiet säger sig vara för detta.

I stället tog han upp helt oväsentliga saker i debatten, till exempel att C-ledaren Annie Lööf hade skrivit "vita män" på twitter. Tydligen ansåg Jimmie Åkesson att detta var viktigare att diskutera än EU-frågor. Eller så kan han så lite om EU att han ville få debatten att handla om något annat.

En viktig orsak kan vara att inget riksdagsparti just nu är för ett svenskt EU-utträde

Övriga partiledare var dock bättre pålästa, så debatten var intressant och tog upp de frågor som är viktiga i EU-valet den 26 maj: klimat, migration, EU:s budget och jordbruksstöd, terrorism, brottslighetsbekämpning och antibiotikaresistens.

Det är mycket bra att årets EU-valsdebatt till största delen handlar om frågor som avgörs i EU-parlamentet och inte om annat, som införandet av euron, vilket den svenska riksdagen beslutar om. En viktig orsak kan vara att inget riksdagsparti just nu är för ett svenskt EU-utträde – både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna har sagt att denna fråga inte är aktuell.

En annan fråga som diskuterades flitigt i partiledardebatten var EU:s så kallade sociala pelare, som bland annat handlar om arbetsvillkor och social trygghet. S-ledaren Stefan Löfven försvarade frenetiskt partiets stöd för denna pelare och menade att det är viktigt att EU blir ett "samarbete för löntagarna, inte för marknaden". Han kunde dock inte förklara hur Socialdemokraterna å ena sidan kan säga att den sociala pelaren har stor betydelse, å andra sidan säga att den inte kommer att spela någon roll för svensk del.

De beslut som fattas i EU-parlamentet är viktiga för Sverige.

Risken är ju uppenbar att den sociala pelaren gör att fler beslut flyttas till Bryssel. "Ni leker med elden", sa M-ledaren Ulf Kristersson. Han har helt rätt.

Flera av partiledarna tog också upp demokratifrågor och att nationalistiska partier troligen går framåt stort i årets EU-val. Det är också en mycket viktig fråga. De beslut som fattas i EU-parlamentet är viktiga för Sverige. Det är därför bara att hoppas att svenska väljare inser att det inte gynnar Sverige att skicka dit fler representanter för ett parti som dels vill ha ett ökat samarbete mellan nationalistiska partier, dels har en partiledare som verkar ha noll koll på vad partiets EU-parlamentariker håller på med.