Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Inte lätt att vara kvinna i Sverigedemokraterna

Det är bara några få dagar kvar till EU-valet. Nu vill partierna absolut inte vill att deras toppkandidater skall hamna i någon skandal. Men det är just det som hänt Sverigedemokraterna.

Anmäl text- och faktafel

Peter Lundgren toppar SD-listan i årets EU-val. I förra EU-valet stod han på andra plats. Han har visat stora kunskapsluckor i de valutfrågningar som tv och radio gjort. Han har dock inte gjort bort sig helt, utan har hållit sig till partilinjen.

Nu har dock Expressen publicerat uppgifter om att han tafsat på en SD-kollega för ett och ett halvt år sedan. Peter Lundgren menar att "det blev dumt" och att "vi blev lite närgångna", men också "Expressen försöker vinkla det hela".

SD-ledningen tycks inte heller ta uppgifterna på så stort allvar. Enligt partiledaren Jimmie Åkesson är det här "en sak mellan två personer som är väl bekanta med varandra" och han har fullt förtroende för Peter Lundgren.

Det var därför ingen överraskning att hon flyttades nedåt, till fjärde plats

Däremot har inte partiledningen längre något förtroende för Kristina Winberg, som varit partiets andra EU-parlamentariker den gångna mandatperioden. Hon har gjort ännu mindre avtryck än Peter Lundgren i EU-parlamentet, och det var därför ingen överraskning att hon flyttades nedåt, till första till fjärde plats, på partiets valsedel i årets val.

Opinionsmätningarna har dock hittills visat att Sverigedemokraterna har partiet har chans att få fyra mandat i EU-valet. Då skulle Kristina Winberg, trots nedflyttningen, ha stor chans att få stanna kvar i Bryssel.

Hon anklagas för att vara illojal

Men så blir det inte. Sent i söndags meddelade SD-ledningen hon hade petats från EU-listan. Hon anklagas för att vara illojal och att ha "agerat i det dolda för att skada partiets anseende och där hon konspirerat för att smutskasta partikamrater".

Det visar sig att Kristina Winberg har bandat telefonsamtal med den kvinna som Peter Lundgren sägs ha tafsat på, och har berättat för SD-ledningen om detta. Trots det menar Sverigedemokraterna att det inte finns något samband med hennes avgång och Expressens uppgifter om Peter Lundgren. Enligt Jimmie Åkesson har Kristina Winberg varit väldigt missnöjd med att ha blivit petat från första till fjärde plats och bland annat inte följt partiets riktlinjer inför valet. Därför har partiledningen inte något förtroende för henne.

kvinnan får gå, mannen sitter kvar

Kristina Winberg har inte gjort något bra jobb i EU-parlamentet och har också gjort märkliga uttalanden, till exempel att Ungerns premiärminister Victor Orbán är hennes politiska förebild. Men det förklarar inte varför hon sparkas bara några dagar innan valet. Det är svårt att bortse från sambandet med avslöjandet om Peter Lundgren, och den kvinnofientliga kultur som råder inom Sverigedemokraterna: en man tafsar, en kvinna berättar om detta för partiledningen – kvinnan får gå, mannen sitter kvar med bevarat förtroende.

Sverigedemokraterna brukar inte påverkas av den här typen av skandaler. Oavsett vad som avslöjas om SD-företrädare, så sjunker inte väljarstödet.

Det kan bli så även denna gång. Men förhoppningsvis inte. Förhoppningsvis ser många av dem som funderat att rösta på partiet, inte minst kvinnor, att detta är ett parti som inte är värt deras röst.