Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Finns det någon som kan rädda Liberalerna?

Det går inte bra för Liberalerna just nu. Inte alls bra.

I måndags lämnade riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahl partiet. Det sker efter att Aftonbladet avslöjat att hon tog emot en ersättning från riksdagen på 8 600 kronor per månad för en övernattningslägenhet som hennes man äger.

Anmäl text- och faktafel

Enligt Emma Carlsson Löfdahl själv har hon följt regelverket och har fått klartecken både från partiet och riksdagsförvaltningen innan hon hyrde lägenheten av sin man. Enligt henne fick hon också fullt stöd både från partiets pressavdelning och partiledning strax efter Aftonbladets avslöjande. Men i helgen krävde både partisekreteraren Maria Arnholm och partiledaren Jan Björklund hennes avgång.

I helgen petades Liberalernas EU-parlamentariker Cecilia Wikström från sin topplats på partiets EU-lista. Orsaken är de styrelseuppdrag hon har i företagen Beijer-Alma och Elekta, som ger henne ett arvode på 70 000 kronor i månaden. Enligt Liberalernas partistyrelse kunde detta leda till en diskussion om lojalitet och Cecilia Wikström fick därför välja mellan EU-listan och styrelseuppdragen. Hon valde styrelseuppdragen.

Många tidigare L-väljare ogillar S-samarbete.

Båda de här affärerna skadar självklart Liberalerna. Och de gör extra stor skada eftersom partiet redan har problem. Partiets opinionssiffror är rekordlåga och ligger klart under riksdagens fyraprocentsspärr. Det mesta talar för att detta beror på Januariavtalet och att Liberalerna släppte fram Stefan Löfven som statsminister. Många tidigare L-väljare ogillar S-samarbete.

Samma gäller för övrigt många inom partiet. En stor del av Liberalernas riksdagsgrupp var till exempel emot S-samarbetet.

Till detta kommer att partiledaren Jan Björklund har aviserat sin avgång. Någon given efterträdare finns inte. Flera tunga namn har tackat nej och andra kan troligen inte komma ifråga eftersom de öppet var emot S-samarbetet. En kandidat som många nämner är förra ministern Nyamko Sabuni, men hon har kontroversiella åsikter i en del frågor, bland annat har hon sagt att partiet borde öppna för samtal med Sverigedemokraterna. Kan man vara partiledare för Liberalerna och driva den linjen?

Liberalernas läge just nu, både politiskt och opinionsmässigt, innebär att kraven är extra höga.

Det ställs alltid mycket höga krav på en partiledare. Men Liberalernas läge just nu, både politiskt och opinionsmässigt, innebär att kraven är extra höga. Finns det verkligen någon som kan rädda och ena partiet? Vem skulle det vara?

I slutet av maj är det EU-val. Liberalerna brukar göra bra EU-val, till stor del beroende på Marit Paulsens stora popularitet. Cecilia Wikström var en svag toppkandidat från början och nyheten om styrelseuppdragen gjorde henne till en tydlig belastning. Partiledningen ansåg därför att hon måste offras för partiets bästa.

Hur många vet vem det är?

Å andra sidan är partiets övriga toppkandidater inte heller några stora röstmagneter. Tvåa på EU-listan, som nu får göras om, är Said Abdu från Trollhättan. Hur många vet vem det är?

Med så låga opinionssiffror, så dålig stämning i partiet och så många affärer riskerar Liberalerna att gå mot katastrof i EU-valet. Enda chansen är att lyckas få ett fräscht och populärt namn att toppa partiets valsedel. Men vem skulle det vara?