Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Bra att speciella regler för nyanlända avskaffas

Det stora antalet asylsökande hösten 2015 har medfört att Sverige tvingats ändra en hel del lagar och regler. Och fler ändringar behövs. Till exempel bör de speciella reglerna för sjukersättning som gäller för nyanlända slopas.

Det stora antalet asylsökande hösten 2015 har medfört att Sverige tvingats ändra en hel del lagar och regler, eftersom dessa inte var anpassade efter så många nyanlända varav många hade oklar identitet.

Ett exempel är den lag som innebar att det var förbjudet att tvinga brottsmisstänkta att ålderstesta sig. Den lagen var utformad för ett samhälle där alla var födda i Sverige eller i länder med väl fungerande folkbokföring. Då var ålderstester onödiga.

Men så är det inte längre. Många av dem som söker asyl i Sverige har okänd identitet och ålder. Det gör att de kan ljuga om sin ålder och få lägre straff eller inget straff alls. Det är självklart helt orimligt.

Ett annat exempel gäller reglerna för föräldraledighet. Tidigare kunde de som flyttade till Sverige få full föräldraledighet för alla barn när de flyttade till Sverige. Det spelade inte så stor roll när få barnfamiljer kom till Sverige.

Det ökande antalet småbarnsfamiljer som fått asyl har dock gjort det nödvändigt att förändra reglerna. Dels blir kostnaderna orimligt höga för samhället när de nyanlända får full föräldraledighet för alla barn, dels innebär detta att integrationen försämras, eftersom kvinnorna stannar hemma med föräldraledighet i många år och därför inte kommer ut på arbetsmarknaden. Det är därför bra att antalet dagar i föräldraledigheten nu anpassas efter barnets ålder.

Men det finns fortfarande lagar och regler som bör förändras. Ett exempel är sjukersättningen, det som tidigare hette förtidspension.

I dag kan man maximalt få sjukersättning på knappt 9000 kronor i månaden. För att få detta maxbelopp måste man dock ha jobbat i 40 år. Detta gäller dock inte flyktingar. De har ett undantag som gör att de får tillgodräkna sig den tid de arbetat i sina hemländer.

Det är inte rimligt att nyanlända har specialregler på detta sätt. Reglerna för socialförsäkringarna bör vara lika för alla. Dagens specialregler för sjukersättningen för nyanlända är också dyra för samhället i och med att antalet nyanlända är så många. Det är därför bra att Centerpartiet i sin kommande vårbudget föreslår att detta undantag tas bort. Det beräknas spara 1,4 miljarder kronor över en fyraårsperiod.

Denna regeländring kommer att göra att en del nyanlända får sämre ekonomi, och tvingas söka försörjningsstöd (socialbidrag). Det är därför bra att Centerpartiet i sin budget ökar statsstödet till kommunerna.

Många kommuner bör dock se över sina regler för hur försörjningsstöden betalas ut, både till nyanlända och andra. Som Sveriges Radios Ekoredaktion nyligen rapporterade betalar kommunerna nämligen nästan alltid ut stöden till mannen i ett förhållande. Det gör att kvinnorna kan hamna i ekonomisk beroendeställning till mannen.

Det här är helt fel ur jämställdhetssynvinkel och det är helt oförståeligt att dessa regler inte har ändrats tidigare. Kommunerna bör därför snarast förändra dessa regler och dela försörjningsstödet lika mellan mannen och kvinnan. Så bör även Norrtälje kommun snarast göra, och det är därför bra att Ingrid Landin (MP), socialnämndens ordförande i Norrtälje, uppmärksammade frågan direkt efter Ekoinslaget.