Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reidar Carlsson: 1 maj visar hur nära vi är ett nytt "rosornas krig"

Socialdemokraterna grundades av fackföreningsrörelsen 1889. Banden mellan partiet och facket, framför allt LO, är fortfarande mycket starka.

Anmäl text- och faktafel

Det är därför naturligt att anställningstrygghet, arbetsrätt och liknande frågor fortfarande är viktiga för Socialdemokraterna. Partiet gick också till val i fjol på att begränsa rätten till hyvling, det vill säga att arbetsgivaren minskar arbetstiden i stället för att säga upp personal.

I slutet av januari föreslog en utredning, gjord av Miljöpartiets förre partisekreterare Anders Wallner, att något förbud mot hyvling inte skall införas. Däremot skall en arbetstagare kunna tacka nej till förslag om kortare arbetstid utan att bli uppsagd.

Anders Wallner föreslår också andra saker som skall ge stärkt anställningstrygghet, bland annat högre arbetsgivaravgift för visstidsanställda. Syftet är att minska antalet visstidsanställda.

Det här borde vara förslag som en S-MP-regering gärna genomför. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) meddelade också häromdagen att hon tycker att Anders Wallners förslag är bra, och att hon vill genomföra dem. Hon bedömer dock att Centerpartiet och Liberalerna är emot, och S–MP-regeringen kommer därför inte att lägga något förslag.

Ändå fullföljer S-MP-regeringen planerna på att begränsa strejkrätten.

Däremot har Ylva Johansson redan lagt fram ett annat kontroversiellt förslag på arbetsrättens område, nämligen en begränsning av strejkrätten. Detta förslag skickades till lagrådet 28 mars, och innebär utökad fredsplikt när en arbetsgivare har kollektivavtal.

Regeringens förslag bygger på den överenskommelse som gjordes i juni i fjol mellan LO, TCO, Saco och Svenskt Näringsliv, och vars syfte var att få stopp på den konflikt som under lång tid pågått i Göteborgs hamn mellan Hamnarbetarförbundet och Sveriges hamnar. Hamnkonflikten löstes dock i början av mars i år när Hamnarbetarförbundet och Sveriges hamnar tecknade kollektivavtal. Ändå fullföljer S-MP-regeringen planerna på att begränsa strejkrätten.

Men detta har regeringen inte lyssnat på.

Trots att LO står bakom förslaget har begränsningen i strejkrätten varit kontroversiell inom facket. Efter det att hamnkonflikten löstes har fackliga företrädare krävt att S-MP-regeringen inte skall gå vidare med lagändringen om strejkrätten. Men detta har regeringen inte lyssnat på.

I dagsläget är uppenbarligen Stefan Löfven mer intresserad av att skapa ett gott samarbete med Centerpartiet och Liberalerna än att hålla LO-facket och Socialdemokraternas vänsterflygel på gott humör. Det är förståeligt. Om han och hans parti äntligen har lyckats med sitt mål att spräcka allianssamarbetet, då gäller det att se till att sprickan håller i sig och gärna utvidgas. Då har han inget emot att få det att framstå som om Socialdemokraterna anpassar sig till C- och L-politiken, och inte tvärtom. Frågan är dock hur länge facket kan acceptera att Socialdemokraterna ligger lågt i frågor som rör arbetsrätt och anställningstrygghet.

1 maj blir därför en god mätare på hur stor risken är för ett nytt "rosornas krig".

Snart är det 1 maj. Då blir det intressant att höra hur hård kritik de fackliga företrädarna kommer att framföra mot Januariavtalet och S-ledningens kompromisser i sina tal. 1 maj blir därför en god mätare på hur stor risken är för ett nytt "rosornas krig".