Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regnvädret väntas avta – men varningarna består

Det kraftiga regnvädret i mellersta Sverige väntas avta något under morgonen. Samtidigt varnar SMHI för brandrisk i stora delar av landet.
– Regnmängden kommer att ha minskat fram till i morgon bitti, men varningarna består än så länge, säger Marisol Huaman, meteorolog på SMHI, sent under kvällen.

Gävlepolisen mottog flera samtal om översvämningar i länet på torsdagskvällen.

– Vi hänvisar till kommunens journummer, det finns ingenting vi kan göra, säger Peter Hultqvist, vakthavande befäl vid polisen.

Trots ovädret ska trafiken inte ha påverkats, enligt uppgifter från Trafikverket.

– Det regnar mycket och är höga flöden men det är inga störningar i trafiken, säger Yasmine Boulechfar pressinformatör vid Trafikverket.

Klass 1-varningar för stora regnmängder gäller norra Uppsalas och Gävleborgs län. Även varningen för höga flöden har utfärdats i Dalarnas och Värmlands län.

Samtidigt som regnet öser ner i mellersta Sverige har gassande sol lett till att SMHI utfärdat en klass 1-varning för brandrisk i skog och mark i södra och östra delen av Götaland.

Risken för gräsbränder är även stor i norra Norrlands inland samt i sydvästra Norrland.

– Det handlar om att man ska vara väldigt försiktig med eldning överhuvudtaget i de här områdena, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI.