Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regn stoppade fartfesten

Årets upplaga av Veidec festival på Mantorp park, blev en regnig historia.

Efter att bara ha fått köra en elimineringsrunda på lördagen, ströks sportsmanklasserna helt, och man fick koncentrera sig på att köra pro-klasserna, som hade en EM-deltävling på Mantorp park. Men efter en elimineringsrunda på söndagen fick man ge upp och blåsa av tävlingen.

Annons

Torsdagen var vikt åt kval för sportsmanklasserna, som innefattar Super street, Super gas, Super comp, Competition, Stock/Super stock och Juniordraster, där flera hälsingar fanns med i startlistorna. Men eftersom det regnade blev det inget av med de tre kvalrundor man var lovade. I stället fick man en kvalrunda fredag och en lördag, vilket var i minsta laget för att hitta rätt på den rätt svåra banan. Man hade lagt ny asfalt på de första 150 meterna, och många bilar hade klara problem med fästet.

Till exempel lyckades inte Mats Eriksson, Borlänge, den förste europén att köra på fem sekunder i Pro mod, kvala in förrän på tredje och sista försöket, och i Pro stock lyckades vinnaren från EM-deltävlingen i England, Michael Callin, inte kvala in alls, liksom Tommy Leindahl.

En som däremot hade bra koll på grejorna i Pro mod var Niclas Andersson, Näsviken, som körde 6,193 och var kvaletta efter första kvalrundan, som när kvalet var avslutat räckte till en tredje kvalplats. Kvaletta var Urban Johansson, Gotland, som kvalade på nytt banrekord för klassen, 6,080, ett rekord han senare sänkte i elimineringen till 6,064. Kvaltvåa var EM-ledande Johan Lindberg på 6,153

Pro mod hann köra en elimineringsrunda innan man blåste av tävlingen, och där vann Niclas över Pierre Ryderg.

I Competition har Nisse Kopameese från Bergsjö har äntligen fått ordning på bränseltillförseln i sin altered, Bezerk.

– Jag har en ny injektor och motorn får för mycket luft. Så jag har fått sätta i mindre munstycken.

Nisse kvalade som 24:a på tiden 9,053.

Stock/Super stock hade lockat det största antalet hälsingar. Bäst kvalade av dem i det 35 bilar stora fältet var Lars Nyberg, Hudiksvall, på en tredje kvalplats. Per Fagerström, Näsviken, var sjua, Markus Svensson, Lindefallet, 13:e, Sven Hållén, Söderhamn, 30:e och Andreas Bergström, Hög, 33:a.

Efter första elimineringsrundan på lördag kväll, återstod bara en av dessa, Lars Nyberg, som tog sig vidare genom att besegra Peo Forsberg, Eskilstuna.

– Det var synd med regnet, jag hade en solo i andra rundan. Vi har hittat tillbaka till rätt prestanda med bilen. Jag tror faktiskt inte att vi åkt så här fort på Mantorp tidigare, 10,80, säger Lars Nyberg medan han lastar bilen för att bege sig hem mot Hudiksvall igen.