Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regissören som trivs i Mellanfjärden

För ett år sedan flyttade skådespelaren och regissören Johan Svangren till Mellanfjärden. Han har under flera somrar spelat teater där men i år är det första gången han regisserar.
– Det här är mitt drömprojekt just nu, jag längtar tills vi börjar repa i juli, säger han.

Många känner igen Johan Svangren från tv-serien Skilda världar som gick i mitten av 90-talet. Numera arbetar han med regi och i sommar är han aktuell som regissör för Mina damer och Herman som sätts upp på teatern i Mellanfjärden. Tidigare har Johan varit skådespelare i ensemblen.
– Jag har varit med och tagit fram pjäserna och översatt de under de senaste åren, säger Johan och berättar att han i år har hittat en pjäs, Mina damer och Herman, som blivit uppmärksammad i England.
– Det är lite av ett detektivarbete att hitta pjäser som passar till sommarteatern i Mellanfjärden. Det ska vara en rolig pjäs men samtidigt måste det finnas ett innehåll. Den ska beröra många och jag tror att jag har hittat en sån pjäs i år berättar Johan Svangren och öppnar upp dörren till teatersalongen som är inrymd i ett gammalt hamnmagasin från 1850-talet.

Väggarna består av gammalt trä och salongen bjuder på mjuka plyschsäten som ger plats för 200 personer. Man kan höra fiskmåsarna utanför och känna den salta lukten av havet. Det är 17:e året i rad som det sätts upp en teater i Mellanfjärden. Mina damer och Herman handlar om en kvinna som har ett lite tvivelaktigt yrke. Hon känner sig sliten och orkeslös och bestämmer sig för att gå i pension. Hennes enda kund beslutar att arrangera en fest för henne och eftersom hon gillar Elvis anlitar han en Elvisimitatör. Det är imitatörens första spelning och han är fruktansvärt nervös och usel. Det finns flera parallellhistorier i pjäsen, bland annat handlar de om kvinnans dotter som drömmer om att bli en isprinsessa och en städerska med tvångssyndrom. Kanske inte de bästa förutsättningarna för en lyckad fest, men man kan aldrig veta. Skådespelargänget består i år av Tintin Anderzon, Anna Littorin, Petra Nielsen, Tove Edfelt, Olle Sarri och Torbjörn Harr.
– Mellanfjärdens teater är etablerad i Stockholm. Skådespelarna vet att man kan göra kvalitetsteater här. Och många tilltalas så klart av miljön här, men det är inte bara semester. Det är hårt intensivt jobb under en månad, berättar Johan.

När Johan och hans sambo Helena Brusell fick dottern Doris förra året bestämde de sig för att flytta till Mellanfjärden på heltid.
– Innan hade jag tillbringat mycket tid här, även på hösten och vintern och jag trivdes hela tiden. Och så när vi fick Doris förra året tänkte vi att vi testar flytta hit, berättar Johan som än inte vill flytta tillbaka till Stockholm.
– Nu är man van vid att det inte är några köer när man åker iväg med bilen. Man är så mycket mer i fred här än i Stockholm, säger Johan.
De har kvar sin lägenhet i Stockholm för att ha någonstans att bo när de åker dit för att arbeta.
– Visst kan jag sakna mina vänner ibland och det kan vara skönt att åka ner dit och känna storstadspulsen. Men annars tycker jag att det mesta finns här också.
Utanför teatern är det många som hejar på Johan när de går förbi. Som 18-åring förstod han att det var skådespelare han skulle satsa på och att han tyckte om att stå på scenen.
– Innan dess tänkte man ju att man kunde leka lite i teatergruppen för att få träffa tjejer, berättar Johan och skrattar.

Men under åren har hans förhållande till skådespelaryrket förändrats och steget från skådespelaryrket till regissör kom naturligt.
– Jag har inte längre samma behov av att synas, jag tror att jag kan tillföra mer bakom kameran nu, säger Johan som har gått kurser i filmklippning och regisserat en del kortfilmer.
– Det är roligt att påverka och kunna bestämma helheten, som regissör kan jag styra berättelsen. Men man har samtidigt ett stort ansvar eftersom det är vi som påverkar hur publiken uppfattar berättelsen.
För ett par år sedan gick han en tv-produktionsutbildning i Stockholm med inriktning till regissör. Han tycker att det är ett väldigt bra filmklimat i Hälsingland.
– Film Gävleborg är helt fantastiskt. Det finns ett stort nätverk av filmare och filmarbetare, det finns bra människor att arbeta med. Men det är synd att de lägger ner utbildningarna i Forsa, det är en förlust för Hälsingland, säger Johan som kan se skillnader från filmlivet i Stockholm.
– Där finns det inte samma intresse för att samverka. Men som överallt annars önskar man att det fanns mer pengar här att lägga på kultur.
Förutom att arbeta med teatern i sommar, planerar Johan en ny kortfilm. Dessutom är han delvis pappaledig.
– Teatern tar mycket tid så det blir mest fokus på den i sommar, säger han.