Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regionrådet från MP-kongressen: "Flyktinguppgörelsen gick över gränsen"

Regionrådet Karin Jansson har som revisor i Miljöpartiet granskat händelserna kring flyktinguppgörelsen och skrivit en särskild revisionsrapport kring det. Hon är kritisk till hanteringen, men anser att ledamöterna bör beviljas ansvarfrihet.

Miljöpartiet lovade i sitt valmanifest 2014 att aldrig göra det svårare för människor att komma till Sverige. I höstas accepterade man ändå åtstramningar av migrationspolitiken, vilket många medlemmar är besvikna över.

Läs också: Innehållet i Migrationsuppgörelsen: Regeringen får regera med Alliansens politik

Gävleborgs regionråd Karin Jansson från Färila är Miljöpartiets revisor och har inför helgens kongress i Karlstad gjort en speciell granskning av den processen.

De partistyrelseledamöter hon har pratat med menar att uppgörelsen blev bättre av att miljöpartiet var med. Men granskningen visar ändå att den ledde till ett löftesbrott mot väljarna.

– Det är inte så att det föranleder mig att tycka att kongressen inte ska bevilja ansvarsfrihet, utan det är en politisk bedömning man kan göra. Man gör ju kompromisser i en regering. Men det kanske var olyckligt att vi formulerade oss så hårt i en valplattform om vi inte tänker stå för det sedan, säger Karin Jansson.

Samtidigt tycker hon det finns en gräns för hur mycket man ska kompromissa.

Läs också: Efter skandalerna – nu lämnar han Miljöpartiet: "De representerar inte mig längre"

– Jag tycker att flyktinguppgörelsen gick över gränsen. Där skulle man ha förhandlat bättre, med större pondus.

Vad hade kunnat hända då?

– Ingen aning. Det vet man inte. En sak som oroar mig är att Miljöpartiet kämpar för att vara regeringsdugligt, jag tror att det hämmar oss. Jag tror det är bättre att fråga sig hur vi ska göra bra saker.

Förutom migrationsuppgörelsen har flera skandalar skakat Miljöpartiet på senare tid.

Läs också: Det säger Miljöpartiet i Hälsingland om Kaplans avhopp: "Rimligt att han avgår"

Språkröret Åsa Romson lämnar nu lämnar sin sin post och många anser att även Gustav Fridolin borde bytas ut. Men under fredagen valde kongressen att ge honom fortsatt förtroende. Isabella Lövin valdes som väntat till nytt kvinnligt språkrör.

Karin Jansson är besviken över att inte kongressen fick rösta om Åsa Romsons framtid och menar att det fanns ett stort stöd för henne som miljöminister.

Läs också: RUNNBERG: MP offrade Romson när i stället Fridolin borde ifrågasättas

– Där gör hon ett jättebra jobb, så jag är lite ledsen över att hon försvinner. Hon har fått igång bra processer och är väldigt kunnig. Det är en svår roll för ett språkrör för Miljöpartiet att samtidigt vara minister, som ska vara språkrör för regeringen.

På fredagsmorgonen kom siffror som visar att partiet har halverat sin väljarkår bland ungdomar. Karin Jansson är inte förvånad.

– Redan innan den sa jag att Miljöpartiet i regeringen är bra för Sverige, det var den bästa regeringen jag kunde se i det här läget. Men det var dåligt för Miljöpartiet. Det är ingen hit att sitta som ett litet parti i en regering som inte har majoritet i riksdagen. Det är ett jättesvårt läge. Vi gör en massa nytta, men våra gröna frågor tonas ner.

De ombuden som representerar Hälsingland på kongressen är Andréa Bromhed från Hudiksvall, László Gönczi från Ljusdal och Joann Ling från Söderhamn.