Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regionledningen vill satsa på personalen – och nya lokaler för fem miljarder

Lokaler och personal.
Det är vad den sittande regionledningen vill satsa på.
Bland annat ska 11 miljoner läggas på att höja sjuksköterskelöner och nästan lika mycket på att utbilda fler specialistsjuksköterskor.

Dessutom planerar S, C, MP och V – de fyra partier som tillsammans styr Region Gävleborg – att dra i gång stora investeringar i nya moderna sjukhuslokaler. Totalt räknar man med att satsa hela fem miljarder kronor de kommande fem åren.

– Vi har mycket gamla och slitna lokaler som inte fungerar och därför behöver vi bygga nytt, säger regionrådet Jan Lahenkorva (S).

Det totala byggstopp som varit på Gävle sjukhus – på grund av att det ligger på en vattentäkt – har hävts och det gör att det finns ett stort uppdämt behov av att bygga.

Läs mer: Så ska sjukhuset kunna växa – men först måste stora delar av sjukhuset rivas

I första hand kommer man att prioritera att bygga nya lokaler till cancersjukvården. Men en ny akutmottagning står också högt upp på listan över planerade investeringar liksom en totalrust av det slitna gamla höghuset.

Även på sjukhuset i Hudiksvall ska det byggas nytt och byggas om.

Men det räcker inte med moderna hus för att vården ska fungera – det krävs också välutbildad personal.

För att göra det mer lockande att jobba i vården kommer man därför att fortsätta satsningen på att höja sjuksköterskelönerna. Man vill också göra det mer förmånligt för sjuksköterskor att vidareutbilda sig till specialistsjuksköterskor. Tanken är att man ska kunna behålla sin lön under tiden som man pluggar.

Dessutom vill man se över om det är möjligt att även låta undersköterskor specialisera sig.

Läs mer: Krisen i sjukvården kom som en överraskning för ledningen

Inom sjukvården vill man också fortsätta satsa på telemedicin som gör det möjligt för patienter att "träffa" läkare via videolänk i stället för att behöva resa.

– Hälsocentralen i Hofors kan till exempel ha nytta av det men även när man i Gävle vill ha kontakt med Akademiska sjukhuset i Uppsala, säger regionrådet Hannah-Karin Linck (C).

Dessutom ska den eftersatta endometrios-vården i länet förbättras genom att man skapar ett specialistteam.

Inom kollektivtrafiken har man satt som mål att man nästa år ska vara helt fossilfria. Då ska till exempel alla stadsbussar i Gävle köra på biogas och till dieselbussarna ska en syntetisk olja, så kallad HVO-diesel, användas.