Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regionen vill satsa över 900 miljoner på trafiken – här investeras pengarna

Tycker du att det finns för få och för dåliga cykelvägar, eller att kollektivtrafiken inte fungerar som den borde? Det är några av frågorna som Region Gävleborg vill komma åt i sin länsplan som lagts fram. Kostnaden: 953 miljoner kronor.

Nyligen gick Region Gävleborg ut med att man antagit förslaget på länsplan för den regionala transportinfrastrukturen. I planen som visar hur regionen vill spendera nästan en miljard i statliga medel finns det några tydliga prioriteringar.

Ökad trafiksäkerhet, stärkt kollektivtrafik och en satsning på cykelvägar är några av de punkter som regionen vill lyfta fram.

– Med en bättre infrastruktur och bra kollektivtrafik minskar avstånd samtidigt som människors valmöjligheter ökar. Det finns stora behov när det gäller cykelvägar, vägar, järnväg och kollektivtrafik, säger Karin Jansson (MP), ordförande i hållbarhetsnämnden i Region Gävleborg i ett pressmeddelande.

I planen finns bland annat satsningar på cykelväg mellan Iggesund och Hudiksvall, samt investeringar i att förbättra riksväg 50 mellan Glössbo och Söderhamn.

Vidare vill regionen förbättra trafiken mellan Bollnäs och Vallsta genom vägunderhåll samt en gång och cykelväg.

När det gäller Ljusdal satsar regionen pengar på en förändrad genomfart av väg 84 i syfte att öka trafiksäkerheten och förbättra trafikmiljön.

Planen kommer nu att skickas vidare till regeringen som under våren fastställer de slutgiltiga ramarna. Efter det ska politikerna i Region Gävleborgs regionfullmäktige fastställa länsplanen.