Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regionen skickar brev för att stötta Fikru Maru

Nu ska Margareta Sidenvall (KD) träffa Hudiksvallsläkaren Fikru Maru som sitter fängslad i Etiopien. Med sig har hon ett brev från arbetsgivaren Region Gävleborg.
– Då kan han visa där nere att han har vårt stöd, säger regionrådet Eva Lindberg (S).

Region Gävleborg har tidigare varit försiktiga med att hantera fallet kring deras anställde som har suttit fängslad i Etiopien i över två år. Det är också något regionen fått kritik för. Utrikesdepartementet (UD) har skött ärendet och bett Region Gävleborg att inte lägga sig i.

– Men vi har gjort mycket som inte synts. Vi har legat på UD om det här och försökt ta upp frågan med makthavare i olika sammanhang. Det här är svårt eftersom det är en rättsprocess som sker i ett land och det måste vi respektera, även om vi kan misstänka att det inte går till som här. Då är det genom staten man får försöka påverka, säger regionrådet Eva Lindberg (S).

Men genom brevet till Fikru Maru hoppas hon på att åtminstone kunna göra något mer för honom.

– Det blir allt tydligare att den här processen för allt i världen inte kan vara riktigt riktig. Då kan jag som officiell person skicka ett brev till Fikru Maru som han kan visa upp både för de som är på hans sida och de som är på den andra att han har ett stöd från sin arbetsgivare hemma i Sverige, säger Eva Lindberg.

Fullmäktigeledamot Margareta Sidenvall tar nu med sig brevet ner till Fikru Maru som hon ska träffa kring den 12-13 november.

– Men förhoppningsvis är han redan frigiven då. Den tjugonde oktober kommer domstolen för nionde gången att sammanträdda och ta ett beslut om ifall han ska friges eller inte, säger Margareta Sidenvall.

Rättsfallet kring Fikru Maru är en långdragen historia, i över två år har han suttit fängslad i Etiopien. När domarna i mars skärskådade åklagarens bevisning och tog över förhöret av vittnena fick försvaret förhoppningar om att Fikru Maru skulle friges. Men i somras byttes plötsligt alla domarna ut och det kan i värsta fall leda till att processen mer eller mindre börjar om från början, befarar Margareta Sidenvall.

Tiden som fängslad har tärt på Fikru Maru.

– Han är en alldeles fantastisk person, men nu berättar hans familj att han har börjat ge upp hoppet, säger Margareta Sidenvall.

Fikru Maru är ursprungligen från Etiopien, men är svensk medborgare sedan 1975. Han är utbildad till läkare i Sverige och har en halvtidstjänst som hjärtläkare på Hudiksvalls sjukhus. Tidigare har han arbetat som överläkare på bland annat Danderyds sjukhus och Sankt Görans sjukhus i Stockholm.