Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regionen satsar mer på integration via kultur: "Det här är bara början på det vi vill skapa "

I slutet av oktober förra året utlyste Region Gävleborg ett ekonomiskt projektstöd för att främja kulturverksamheter och aktiviteter för integration via kultur. Nu arbetar Regionen för att öppna upp en ny ansökan innan sommaren.

Inom två veckor från det att Region Gävleborg utlyste att man kunde söka projektstöd för "Kultur via Integration" i hösten så fick de in 68 ansökningar från föreningar, kommuner och studieförbund i hela länet. Den totala summan i ansökningarna var nästan 3 miljoner kroner. Ett stort tryck då endast 20 stycken projekt beviljades stöd för sina projekt. För att möta det stora intresset höjde Kultur och kompetensnämnden potten från 300 000 kronor till 500 000 kronor.

Läs även: De har sökt integrationsbidrag för språkkafé

Projekten har nu varit igång under våren runt om i länet. En förening som har kunnat att blicka framåt och fått igång sin verksamhet är föreningen Konstkraft i Ljusne. I projektet "Fix och Trix" har föreningen sygrupper och snickeriverkstad för asylsökande och andra som är intresserade på orten.

Hallå där Ann-Caroline Breig, ordförande i Konstkraft Ljusne: Vad har det här projektstödet betytt för er förening?

-Föreningen har funnits i sex år nu, men i och med det här stödet har vi nu börjat att utveckla en året-runt verksamhet. Inte bara utställningar under sommaren. Nu har vi bland annat fått möjlighet att köpa in basmaterial. Vi arbetar så långt som möjligt med återvinning men vissa saker som t.ex. symaskiner till vår sygrupp har vi köpt in.

Vilken verksamhet har ni haft under våren?

- Vi hade en sygrupp som redan var igång när projektet startade. Det var mellan 6-15 personer vid varje tillfälle. Sygruppen har sedan växt och förgrenats så tre dagar i veckan så träffas personer här och syr tillsammans. Utöver det så har vi en snickargrupp och en allmän grupp som träffas här varje vecka.

Har det varit ett lyckat projekt?

-Oja! Det här är bara en liten, liten början på det vi vill skapa. Det är ett arbete som man får bygga upp under tid och hitta formen som vi kan använda för att det ska rulla på året runt. Vi är väldigt nöjda hittills berättar Ann-Caroline Breig.

Utav de 20 projekten som fått stöd är endast tre av dem från Söderhamns kommun. Söderhamns Konstförening är en av dem och ordförande Anders Norén delar Konstkrafts erfarenheter.

- Vi har under våren ordnat fyra dagar med kaffe och föredrag. Framförallt att skapa en mötesplats och en chans att träffa varandra. Vid varje träff har vi haft mellan 50 och 60 besökare berättar Anders Norén, ordförande i Söderhamns Konstförening.

Enligt Alf Norberg, regionråd och ordförande i Kultur och kompetensnämnden har dessa projekt varit väldigt lyckade och till sommaren kan det åter bli möjligt för föreningar, kommuner och studieförbund att söka nya medel för att förverkliga sina projekt med integration via kultur.

Läs även: Miljoner till integrationsprojekt

- Vi kommer att söka nya medel ur den engångspott som staten kom med för en tid sen till alla regioner. Det är inte klart hur mycket än. Men klart är att vi ska söka nya pengar. Dels för att det var så pass många projekt som var bra men som inte fick plats i förra omgången. Så en ny utlysning kommer så fort vi får mera pengar för det här syftet berättar regionråd Alf Norberg.

När i tiden tror ni föreningar kan söka nya medel?

- Jag hoppas att vi ska hinna göra en ny utlysning i Juni. Så att projekten kan starta så fort som möjligt i sommar och har hösten på sig att förverkliga dessa ideer.

Hur har det gått för de tidigare projekten?

-De projekt som vi har haft har vi inte hunnit gjort en utvärdering på än, den kommer att bli färdigt i slutet av Juni. Men vad jag har hört från projekten har bara varit positiva tongångar.

Ann-Caroline Breig, ordförande i Konstkraft Ljusne, kommer ni att söka nya medel?

- Det är jätteintressant för oss. Vi jobbar ju idellt och det har varit oerhört mycket arbete. Men vi måste fortsätta att arbeta för att det är så viktigt. Det kommer folk hela tiden och det är ett stort tryck. Jag hade ingen aning när vi startade att det skulle bli så här mycket. Det är jättebra om det kommer mer pengar att söka så att vi kan fortsätta.

Läs även: Region Gävleborg satsar på kulturkompetens