Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regionen på två stolar

Region Gävleborg anser sig sitta på två stolar i projekt Fjällvägen och lämnar därför styrgruppen.

Projekt Fjällvägens syfte är att bidra till regional tillväxt och även stärka vägstråket längs väg 83 och 84 från Tönnebro, via bland annat Bollnäs, Järvsö och Ljusdal, vidare till fjällvärlden.

Förutom samarbetskommunerna Söderhamn, Bollnäs, Ljusdal och Härjedalen, samt destinationsbolagen Järvsö, Vemdalen och Funäsfjällen ingår också Region Gävleborg och Regionförbundet Jämtland i projektet.

Men Region Gävleborg har nu minskat engagemanget för Fjällvägen genom att inte längre medverka i projektets styrgrupp och arbetsgrupper.

Moderate riksdagsledamoten Lars Beckman, som i måndags besökte Järvsö, menar att Region Gävleborgs beslut riskerar att minska länets inflytande i viktiga besöksnäringsfrågor.

– Jag blir bekymrad när man får sådana signaler. Det kan få förödande konsekvenser, säger Lars Beckman.

Vibeke Sjögren Ottosson, projektledare för Fjällvägen, betonar att Region Gävleborg inte har lämnat projektet.

– Det här innebär absolut inget dödläge. Men det är viktigt att alla är med även i de här arbetsgrupperna, så vi får jobba för att se om de kan komma tillbaka, säger hon.

Anledningen till att Region Gävleborg valt att lämna styrgruppen uppges vara projektets "lobbyarbete" i syfte att få ytterligare medel till ombyggnationer på riksväg 83 mellan Tönnebro och Ljusdal.

– Projektets lobbyarbete mot vår styrelse för att utöka investeringen gör att vår organisation hamnar på två stolar. Man kan inte lobbyarbeta mot sig själv. Det är enbart därför vi har lämnat styrgruppen, säger Göran Unger, utvecklingsstrateg på Region Gävleborg.

Lars Beckman (M) vill nu att länet ska arbeta hårdare och mer samlat för att få tillväxtstöd till länet. I samband med besöket i Järvsö presenterade han en utredning om stöd från Tillväxtverket, framtagen av Riksdagens utredningstjänst.

Han pekar särskilt på utökat stöd till kommersiell service, eller projektverksamhet som gynnar tillgängligheten till service i gles- och landsbygd.

För det fick Gävleborg drygt 1,6 miljoner – 5,9 kronor per person – under 2011 och 2012, jämfört med exempelvis Jämtland som fick drygt 4,5 miljoner – 35,9 kronor per person.

– Det här stödet kan göra skillnad för hur långt man har till bensinmacken eller livsmedelsbutiken, säger Lars Beckman.

Moderaterna ska nu lyfta frågor om tillväxtstöd, både lokalt och på riksnivå.

– Hur kommer det sig att närliggande län samlat sig och fått ihop mer medel? Vi i Gävleborg måste fundera på om vi jobbat på rätt sätt, säger Lars Beckman.