Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regionen målar ambulansvården i rosenskimmer

Vill man få någon rimlig bild av hur läget egentligen ser ut i länets ambulanssjukvård, behöver man vända sig till andra källor än Region Gävleborgs hemsida och regionens talesmän.

Regionen hävdar att ambulansvården inte blir sämre. Statistiken de senaste två åren talar ett annat språk. Samtidigt genomförs här starkt kritiserade neddragningar. Länets ambulanskaos har sänt svallvågor genom hela landet.

"Den statistik som finns visar inte på någon försämring över tid. De problem med bemanningen på ambulansen som kommit efter genomförandet av nya arbetsscheman ska inte heller påverka målen." Så står det på regionens hemsida, angående kritiken från senast nu i juni om ambulansernas försämrade framkörningstider.

"Vi når våra ambitiösa mål", säger den nye chefen för länets ambulanssjukvård i P4 Gävleborg.

Läs mer: Efter kaoset – ambulansförbund kräver statlig tvångsförvaltning

Påståendena är märkliga.

Som tidningen berättat lyckas regionen inte alls nå sina mål för ambulansutryckningar. Varken för de livshotat akut skadade prio 1-patienterna som måste få vård omedelbart, eller för prio 2-patienterna med akuta men inte livshotande skador. Till prio 2-patienter hör de med skador som ännu inte är livshotande men kan ge livshotande komplikationer om vård inte ges snabbt. Det finns också flera lägre prio-nivåer.

Läs mer: Ambulanserna når inte fram i tid: "kan leda till att patienten avlider"

Faktiskt ingen annanstans i länet än inne i Gävle hinner ambulanserna fram till prio 1-patienter tillräckligt i tid för att nå målen (räknat i genomsnitt sedan 2014). Men för dessa allra svårast skadade stämmer i alla fall regionens påstående att statistiken inte visar försämring över tid.

Annat är det med prio 2-patienterna. 2014 nådde man inte målen. 2015 började det se ännu sämre ut och under 2016 har det fortsatt. Det är en tydlig nedgång över tid. Och det alltså redan långt innan de länge diskuterade neddragningarna genomfördes först nu i april.

Läs mer: Ännu fler ambulanser ställs in, Gävle och Sandviken påverkas – "rena katastrofsituationen"

Så uttalandena från regionen ska nog tas med ett antal rejäla nypor salt - eller kanske snarare skopor. Lockelsen att skönnmåla verkar ha blivit alldeles för stor.

Är det ont om resurser riktas alla in på prio 1-patienterna. Att gapet ökar mellan olika prio-grupper är alltså en tydlig varningsklocka om att läget i ambulansvården har försämrats.

Det är inte förvånande. I hela Sverige ökar antalet ambulansuppdrag, samtidigt som resurserna står still eller backar. Så klart är det inte en slump att resultaten sjunker. Det finns en orsak bakom.

Allt fler röster talar om sönderstressad och slutkörd ambulanspersonal. Väldigt många har sagt upp sig i protest mot regionens neddragningar. Enligt Vårdförbundet har hittills närmare 40 personer slutat. Ambulansförbundet Alarm tycker att situationen är så extrem att man kräver tvångsförvaltning av länets ambulansvård.

Läs mer: Krisplanen för ambulansen – fem bilar kan ställas i sommar

Nyligen kritiserade räddningstjänsten i Söderhamn ambulansorganisationen.

Förvånande är däremot att regionen inte tycks vilja låtsas om att här finns ett verkligt problem. Även prio 2-patienterna är akut och starkt vårdbehövande. Får de inte snabb vård kan skadorna lätt bli både svårare och mycket dyrare.

Det finns många skador där en timme gör väldig skillnad. För stora besparingar på ambulansvård ger därför i slutändan mycket större sjukvårdskostnader - dessutom andra kostnader för skattebetalarna, när sjuka inte kan arbeta.

Regionen borde sluta lägga energi på att läsa statistik med rosenfärgade glasögon. Den energin behövs i stället för att börja ta reda på varför målen inte nås och varför så oerhört många anställda slutar på ambulansen.

Läs mer: Ambulansen klarar inte målen - ligger ändå i toppskicket: "Kan jämföras med de bästa"