Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regionen lägger 5 miljoner på superkonvent – vill ge häftig upplevelse

Gört! Det är slagordet för Region Gävleborgs superkonvent vid högskolan i Gävle, som ska göra framtiden bättre för invånarna i länet. Men målbildsdagen kommer med en kostnad – 5 miljoner kronor.

Den grönskande innergården vid Högskolan i Gävle är sig inte lik. I stället för stora öppna gräsytor möts besökaren av ett stort tältkomplex.

Det är Region Gävleborg som har bjudit in till ett superkonvent, vars syfte är att göra Gävleborg till en bättre plats att bo på. Från scenerna ska ett 60-tal personer medverka och inspirera deltagarna.

Läs mer: "Det är orimligt att lägga så mycket pengar på en enda dag".

För några dagar sedan restes de första tältpinnarna. Men planeringen har pågått i flera månader.

Stora delar av den politiska makten, näringslivets toppskikt, uppskattade talare och drivna eldsjälar har bjudits in till en av Region Gävleborgs mest påkostade tillställningar genom tiderna.

Budgeten ligger i förhand på knappt 5 miljoner kronor – nästan 1 miljon kronor mer än det förra, i efterhand mycket ifrågasatta, evenemanget. Då kostade kalaset omkring 4,1 miljoner kronor.

Läs även: Region Gävleborgs framtidsmöte på Flygstaden kostade fyra miljoner kronor

Utslaget på de 700 besökarna kostade tillställningen cirka 5 800 kronor per deltagare. Drygt sex gånger så mycket som de stora julfesterna för regionens anställda har kostat per person.

Inför årets upplaga av målbildsdagen hoppades Region Gävleborg att upp emot 1 500 personer skulle närvara. Mer än en fördubbling av deltagarna vid förra målbildsdagen, som hölls i en hangar på Flygstaden i Söderhamn.

Tidigare i veckan hade emellertid endast drygt 700 personer anmält sig. Och någon större mängd sista minuten-anmälningar finns det ingen förhoppning om, enligt ansvariga.

I stället för en reducering av priset per deltagare skulle det innebära att årets konvent riskerar att kosta betydligt mer – upp emot 6 500 kronor per person.

I arbetsmaterialet kring kovntet talas det om att leverera en wow-känsla till deltagarna, för den sedan ska spridas i länet och ge samma känsla tillbaka.

Enligt den offert och kostnadsberäkning som arrangören, kommunikationsbyrån Baringo, skickat till Region Gävleborg kommer enbart tälten som ska rymma gästerna att kosta 1,8 miljoner kronor. I priset ingår golv, mattor, tygdraperingar och övrig dekor.

Teknik för att få ljud, ljus och allt annat att fungera går på 800 000 kronor.

Serveringsbord, stolar samt portabla toaletter går på ytterligare en dryga 100 000 kronor.

Film- och grafikproduktion, skyltar och tryckprodukter till evenemanget, samt övergripande designarbete och projektledning, kostar ytterligare 1,5 miljon kronor.

Beroende på hur många som till slut deltar beräknas maten att kosta mellan 200 000 och 500 000 kronor (maxbeloppet är beräknat utifrån 1 500 gäster).

Utöver det har Region Gävleborg också lagt 60 000 kronor på att utveckla en "eventapp", ett program till smarta telefoner, som deltagarna kan ladda ner och tycka till genom.

Fakta om Målbildsdagen 2016:

Den preliminära kostnadsberäkningen är 5 miljoner kronor. Målbildsdagen finansieras med regionstyrelsens medel avsatta för regionövergripande projekt och utredningar. Den slutliga kostnaden avgörs av antalet medverkande och den slutliga utformningen av dagen.

Källa: Region Gävleborg.