Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regionen inför nya skärpta rekommendationer – så ökar smittspridningen i din kommun

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Smittspridningen har tagit ny fart i länet och både den brittiska och den brasilianska mutationen har konstaterats här. Nu inför Region Gävleborg nya skärpta rekommendationer.

Smittspridningen i Gävleborg var som högst kring jul enligt Region Gävleborgs statistik. Över 2 200 personer testades positivt under vecka 51 men sedan började kurvorna peka neråt.

Dock har den brittiska mutationen fått fäste och även fyra fall av den brasilianska mutationen har upptäckts.

Lägsta noteringen var vecka 4 med drygt 460 nya positiva svar. Sedan har antalet ökat och förra veckan testades över 900 personer positivt.

Från och med 14 december gäller skärpta nationella föreskrifter. Alla i samhället har en skyldighet att vidta åtgärder för att förhindra smittspridning.

Från 7 januari rekommenderas munskydd under rusningstid i kollektivtrafiken.

Från och med tisdag den 23 februari till och med den 10 mars gäller nya skärpta rekommendationer i Gävleborg:

1. Använd engångsmunskydd i situationer där nära kontakt, under längre tid i inomhusmiljö, inte går att undvika. Det kan exempelvis handla om arbetsplatser där svårt att hålla avstånd. Munskydden i kollektivtrafiken bör nu användas hela tiden, inte bara i rusningstid. Detta gäller personer födda 2004 och tidigare. Observera dock att munskydd inte ersätter regeln att undvika nära kontakt och att hålla avstånd.

2. Personer som är anställda vid eller har uppdrag i en verksamhet i länet, där det bedöms pågå ett större utbrott, rekommenderas att undvika att vistas ute i samhället för att minimera möten med andra människor.

Personer som har tillfrisknat efter genomgången infektion av covid-19 under det senaste halvåret undantas från denna rekommendation. De verksamheter som berörs blir särskilt kontaktade av Region Gävleborg.

Nationella föreskrifter – alla är skyldiga att:

• Stanna hemma vid symptom – och har du symptom ska du testa dig.

• Begränsa nya nära kontakter

• Umgås bara med personer du normalt träffar, personer du bor med eller några få vänner och närstående utanför hushållet.

• Håll avstånd, både inomhus och utomhus

• Undvik platser som butiker, köpcentrum och kollektivtrafik om det är trångt.

• Handla ensam och vistas inte i butiker under längre tid än nödvändigt. 

• Resa på ett så smittsäkert sätt som möjligt

• Arbeta hemifrån så ofta du kan

• Hålla en god handhygien

• Vara försiktig när du besöker personer som är 70+ eller tillhör en riskgrupp

Antal konstaterat smittade i länet och respektive kommun. Klicka på pilarna längst ner till höger i rutan för att förstora. Dra i reglaget under tabellen för att se nuvarande vecka. Statistik från Region Gävleborg:

► Så många patienter vårdas för covid-19 på länets sjukhus: