Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regionen går över ån efter vatten

När Landstinget Gävleborg skulle bli Region skickade man ut en hel skrift kallad Region. Där framgår en del nyttigheter och sunt förnuft, typ: "Ett exempel på ett nytt arbetssätt är att involvera patienterna mer i sin egen hälsa och sjukvård och få dem delaktiga i sin egen behandlingsprocess. Vi som arbetar i vården måste lyssna bättre, för patienten idag är ofta påläst och har själv bra lösningar att förmedla till oss som arbetar med vård, istället för att som idag bli serverade en lösning. Allt detta förutsätter en kommunikation med patienten som inte alltid varit självklar."

Det låter ju vettigt att involvera sig i sin egen hälsa – att göra en besiktning, typ den man gör på bilar varje år. Besiktning av föraren måste ju också vara viktigt, tänkte hustrun och skrev till sin hälsocentral för att få göra en allmän förarbesiktning (läs hälsokontroll), som inte gjorts på många år. Hon fick svar och blev förbluffad över de första meningarna i svaret från hälsocentralen:

Känner du dig frisk och vill göra en hälsokontroll vänligen ta kontakt med privat läkare X X hos X-läkarna eller X-huset XX. Alltså direkta hänvisningar till två privatläkare och deras privatföretag. Det här kan väl inte stå rätt till, konstaterades i vårt interna familjeråd. 

En mängd politiker har vid ett flertal tillfällen gjort resor till Kaiser Permanente i USA för att bland annat få konfirmerat att hälsovård framför sjukvård lönar sig, vilket i och för sig är sunt förnuft för oss vanliga dödliga. För säkerhets skull har ju regionens resesamordnare, Jan Olov Strandell, klargjort för tidningens reporter att det handlar till exempel om att man på plats vill se hur tillgängliga de är, hur de bedriver vård från patientens perspektiv och vilken kontakt de har med dem. 

Detta verkar ju, trots resandet, som om det inte har nått ända fram, om man säger så… och det vore kanske lite för mycket begärt att använda sunt förnuft. Då är det ju väldigt bra att resorna inte tar slut och att regiondirektören inte tar åt sig av kritiken, så att hustrun kanske så småningom kan få sin hälsoundersökning, om och när vanligt sunt förnuft har inhämtats. 

Håkan Berglöf

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel