Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regionchefen om ambulansupproret: "Vi behöver komma vidare"

Starka protester till trots – nu hoppas verksamhetschefen Simon Nilsson att ambulansupproret snart ska vara över. Samtidigt anklagar han Vårdförbundet för förtal.

När Simon Nilsson förra året blev utsedd till chef för akutmottagningarna på Gävle och Hudiksvalls sjukhus gjorde han det i ett läge där organisationen precis varit i upplösningstillstånd – ett 30-tal sjuksköterskor hade på kort tid sagt upp sig och läkarna ansåg sig inte längre kunna ta ansvar för vården.

Läs även: Ambulansöverläkaren tjänar över 100 000 – men är sällan i Gävleborg

Snabbspola fram ungefär ett år och Simon Nilsson befinner sig åter i en situation där han ska reda ut ett krisläge som någon annan orsakat. Den här gången som tillförordnad verksamhetschef för ambulanssjukvården.

– Det har varit tre intensiva veckor. Det har varit mycket att lära på kort tid och väldigt mycket mediakontakt också, säger Simon Nilsson.

Han fick ta över rollen som verksamhetschef den 12 april i år, då det stod klart Jörgen Tranevik valde att hoppa av sitt uppdrag som ambulanschef. Det efter en mycket turbulent tid där flera ambulansanställda sagt upp sig i protest mot Region Gävleborgs beslut att införa nattjour.

Se videon nedan: Allt du behöver veta om ambulansupproret

Hittills har upp emot 40 personer (motsvarande 33,75 tjänster) sagt upp sig från ambulansen på grund av Region Gävleborgs beslut att införa nattjour.

Den medförda personalbristen av massuppsägningarna riskerar nu möjligheterna för sjukvården att bedriva patientsäker ambulanssjukvård i sommar.

Just nu arbetar Region Gävleborg därför med att försöka lösa bemanningen under sommaren, vilket är svårt även i normala lägen.

– Vår ambition är att vi ska kunna erbjuda en trygg vård under sommaren. Men vi kan behöva ställa dagbilar och vi kan behöva samverka med närliggande landsting, säger Simon Nilsson.

Trots protesterna mot nattjouren står Simon Nilsson fast vid beslutet.

– Jag tycker att det är ett rationellt beslut och är mer överraskad över de kraftfulla reaktioner som det har väckt och fortfarande gör. Det är inte alltid vi kan fatta populära beslut. Men vi måste ändå kunna vara sakliga och inte blanda in känslor i de beslut vi fattar, säger han.

Läs mer: Efter krismötet – beslutet om ambulansjour står fast

Jourbeslutet kommer inte att ändras. Därför hoppas Simon Nilsson att de som är kritiska till beslutet väljer att ändra inriktning. Till exmepl önskar han att fokus i stället läggs på hur jouren kan anpassas efter individuella önskemål.

– Jag hoppas att beslutet kan påverka enskildas liv mindre om vi kan komma fram till individuella lösningar. Det är bättre att driva sådana frågor i stället för att fortsätta ifrågasätta beslutet. Vi behöver komma vidare, helt enkelt, säger Simon Nilsson.

Trots Simon Nilssons tydliga budskap i medier hävdar Vårdförbundet i ett pressmeddelande att han håller med om kritiken mot beslutet. Vårdförbundet hävdar att Simon Nilsson ger stöd till deras åsikkt att nattjouren riskerar patientsäkerheten.

Ett tilltag som Simon Nilsson är mycket upprörd över.

– Det är på gränsen till förtal att citera något jag påstås ha sagt och använda det i ett pressmeddelande. Jag tycker det är oseriöst av Vårdförbundet att använda den här typen av kommunikation.

Han menar att Vårdförbundet medvetet misstolkat hans uttalanden, som är tagna från ett internt möte i slutet av april – som egentligen inte ens skulle handla om jourbeslutet, enligt Simon Nilsson.

– Det är citat tagna ur sitt sammanhang. Det jag har sagt och vidhåller är att trötthet kan orsaka patientsäkerhetsrisker. Men jag ser inte att jouren per automatik leder till trötthet, säger han.

Läs mer: Vårdförbundet varnar: Patientsäkerheten i Gävleborg hotas av jouren