Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Region Gävleborg: Invandringen räddar länets välfärd

Region Gävleborg slår fast att fortsatt invandring till länet behövs för att kunna försörja den snabbt åldrande befolkningen. Kostnaden för integrationen ska ses som en investering för framtiden.

Det är Region Gävleborgs utredningsavdelning Samhällsmedicin som har gjort rapporten "Med utländsk bakgrund i Gävleborg". Det är den första av flera studier där invånarna med utländsk bakgrund kartläggs för att underlätta arbetet med integrationen och göra länet mer attraktivt att leva i.

Enligt rapporten behöver Gävleborg en tillströmning av nya länsbor från andra länder för att kunna behålla och utveckla välfärden. Skälet till det är att länet har och kommer få en mycket tung försörjningsbörda. Allt färre arbetande ska försörja dem som inte jobbar, i synnerhet den ökande andelen äldre i länet.

Gävleborg har i dag förhållandevis få invånare med utländsk bakgrund jämfört med resten av riket. Samtidigt är den invandrade befolkningen yngre än den inhemska. Genom en ökad invandring kan alltså åldrandet av befolkningen bromsas.

– För Gävleborgs del är det så att många unga flyttar härifrån och utbildar sig i storstäderna, sedan blir de kvar där när de börjar arbeta. Det gör de oavsett om de har svensk eller utländsk bakgrund. Samtidigt finns det många som flyttar tillbaka hit när de blivit äldre och slutat arbeta. Vi hoppas på att många av som nu kommer till vårt län också kommer att vilja stanna här, men i dag flyttar många av dem härifrån, säger Carina Löfgren, strateg för regional utveckling och tillväxt på Region Gävleborg.

För att de ska vilja stanna krävs det att de kan få jobb. Och integration är inte gratis. Svenskundervisning, utbildning och praktikplatser ska betalas. Men enligt Region Gävleborg går det inte att snåla med de åtgärderna, genom att hellre satsa i överkant än underkant på integrationen får det på sikt avkastning genom fler arbetande länsinvånare.

– Till exempel kostar det nästan alltid en bråkdel i både tid och pengar att få en läkare som kommer hit från ett annat land i arbete än att utbilda någon själv från början. Ett barn som föds här kostar massor under sin uppväxt och utbildningstid innan hon eller han kommer i arbete. Tidigare hade många av dem som kom hit en väldigt kort skolgång, men bland de som kommer i dag har många en lång eftergymnasialutbildning och då är sträckan till arbete inte så lång, säger Carina Löfgren.

Men samtidigt är en större andel av de utrikesfödda i Gävleborg arbetslösa i förhållande till resten av riket. Det tar också betydligt längre tid för dem att etablera sig på arbetsmarknaden än i övriga landet.

Ett skäl till det kan vara att andelen som invandrat från länder utanför EU och Norden är större i Gävleborg än i resten av riket. Bland de som invandrat från länder i Afrika eller Asien är fler arbetslösa än bland de som kommer från de nordiska länderna, EU eller de andra världsdelarna. Bland afrikaner och asiater som kommit till Sverige under de senaste fem åren är det bara hälften så många som arbetar jämfört med dem i andra invandrargrupper.

– Framför allt tar vi i Gävleborg emot väldigt många flyktingar, flest per invånare i landet. Ett skäl till att de inte kommer i arbete kan vara att det redan är så hög arbetslöshet i länet, säger Carina Löfgren.

Samtidigt finns det egentligen gott om jobb i länet. Var tredje tjänst som anmäls till Arbetsförmedlingen tillsätts inte. Skälet till det är att arbetsgivarna helt enkelt inte hittar kompetensen i Gävleborg. Den inhemska befolkningen saknar den utbildning som krävs och Region Gävleborg en möjlighet att snabbare kunna validera de invandrades kunskaper för att rädda kvar både jobben och de nya invånarna i länet.

– Vi behöver fler individer som producerar och konsumerar. Människor trivs med att vara med sådana som är lika dem själva. Kan vi exempelvis få fler civilingenjörer att stanna i länet och arbeta här kommer fler med liknande utbildning och yrkesbakgrund också kunna tänka sig att leva här, säger Carina Löfgren.