Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringsprogram för arbete och rättvisa

/

På tisdagen presenterade det rödgröna alternativet sin regeringsplattform. Det är ett offensivt program för att skapa tillväxt och välfärd i Sverige.

Annons

Skillnaden är stor jämfört med det närmast passiva program som de fyra borgerliga partierna går till val på.

En socialdemokratiskt ledd regering vill driva en politik som ger 100 000 fler jobb och utbildningsplatser i Sverige. Det är handfasta åtgärder för att ungdoms- och långtidsarbetslösheten ska kunna pressas tillbaka.

Genom att satsa på kommuner och landsting blir det fler jobb i skolan, sjukvården och omsorgen. Därmed bryts den borgerliga politik som lett till att 45 000 välfärdsjobb försvunnit sedan regeringen Reinfeldt tillträdde.

Under de borgerliga åren har orättvisorna i Sverige blivit allt större. Nu ber det rödgröna alternativet om väljarnas mandat att vända utvecklingen. I valmanifestet finns ett bra program för att göra Sverige rättvisare.

I förskolan ska det vara max fem barn per personal. Maxtaxan sänks så att barnfamiljerna får ett välbehövligt standardlyft. Dessutom vill de rödgröna satsa på kunskap och kvalitet i skolan genom att antalet elever i klasserna minskar.

Svårt sjuka ska inte längre kunna drabbas av den administrativa stupstocken i sjukförsäkringen. Det ska vara läkare och inte en borgerliga byråkratisk tidsregel som ska avgör om någon är sjuk eller arbetsför.

I valmanifestet upprepar det rödgröna alternativet att skatteklyftan mellan pension och lön ska bort. De borgerliga partierna går däremot till val på att det fortsatt ska tas ut mera skatt på pensioner än på motsvarande förvärvsinkomst.

I radiodebatten med Mona Sahlin talade Fredrik Reinfeldt klartext. Han sa att pensionärerna inte arbetar och att de därför ska betala mer skatt. En åsikt som han upprepade då han på tisdagen kommenterade de rödgrönas valmanifest. Enligt Reinfeldt kan de rödgröna bara tänka sig att sänka skatterna för de som inte arbetar. Det vill säga pensionärerna.

Att pensionärerna under ett långt yrkesliv byggt upp välfärden i Sverige samtidigt som de tjänat in sina pensionsrättigheter betyder uppenbart inget för den Moderate partiledaren. Han avfärdar kravet på att pensionärerna ska få rättvis beskattning med att de inte arbetar.

Vid sidan av pension och skatt är det många andra saker som avgör vilken livskvalitet vårt samhälle erbjuder den som blivit äldre. I det rödgröna valmanifestet finns en rad löften som är viktiga för pensionärerna. Den som fyllt 75 år skall enkelt ha rätt till hemtjänst. Taxan på hemtjänsten ska sänkas till högst 100 kronor i timmen. Äldre par ska kunna bo tillsammans även då en av makarna behöver vård. Bostadstilläggen skall höjas för ålderspensionärer med låg inkomst.

Nära valet är det föga överraskande att de borgerliga företrädarna slentrianmässigt avfärdar det rödgröna valmanifestet. Men för de väljare som vill skaffa sig en bild av vilken samhällsutveckling en socialdemokratisk ledd regering står för är manifestet spännande läsning. Det visar att det finns ett regeringsalternativ som sätter jobben, välfärden och rättvisan främst.

Mer läsning

Annons