Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringens politik är otillräcklig

/

Annons

Regeringens politik är otillräcklig. Det skriver regeringens eget finanspolitiska råd. Ordföranden, professor Lars Calmfors, pekar på att regeringen Reinfeldt har en övertro på jobbsökaraktiviteter i lågkonjunkturen.

I klartext är den stora satsningen på mer eller mindre seriösa så kallade coacher bortkastade pengar. När det inte erbjudas några arbetstillfällen hjälper det inte att utforma meritförteckningar och att ge instruktion i hur en jobbansökan ser ut.

Dessutom visar det sig att det finns entreprenadföretag som inte håller måttet. Trots att personalen saknar utbildning påstår man sig kunna bistå med terapi och personlighetsanalyser. Det börjar bli dags för att media kritiskt granskar hur skattebetalarnas pengar förbrukas till liten nytta.

Lars Calmfors säger bestämt ifrån. Satsningarna på kommunerna är otillräckliga. Personal från utbildning, omvårdnad och sjukvård kommer att sägas upp. Vakanser återbesätts inte. Därmed ökar arbetslösheten med många tiotusentals anställda i offentlig sektor.

När personal sparkas från vård, skola och omsorg beror det inte på att arbetsuppgifterna saknas. Det finns ingen kris i efterfrågan på utbildning, dagisverksamhet, äldreomsorg och sjukvård. Det är i stället regeringens ekonomiska politik som leder till att kommunerna och landstingen inte har råd att bibehålla kvaliteten i verksamheten.

Just nu pågår en hätsk debatt om sjukvården i Hälsingland. Märkligt nog ställer ingen frågan varför landstinget i Gävleborg måste skära ned på utgifterna. En viktig orsak är att regeringen Reinfeldt inte kompenserar landstinget för det skattebortfall som följer i krisens spår.

Det finanspolitiska rådet kräver också att regeringen satsar rejält på yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning. Så att företagen kan behålla personal samtidigt som kompetensen höjs. Sanningen är den att mitt i den värsta lågkonjunkturen sedan 1930-talet har Sverige en regering som nära nog helt lagt ned arbetsmarknadsutbildningen.

Det finanspolitiska rådet vill också att regeringen ska höja nivån i a-kassan för att mildra effekterna för enskilda som drabbas av arbetslöshetens gissel. Ett förslag som omedelbart avvisades. Enligt den borgerliga ideologin ska den som tvingas leva på en låg a-kasseersättning dessutom drabbas av extra hög skatt.

I valrörelsen talade de borgerliga partierna vitt och brett om att bekämpa utanförskapet. När de ställdes inför uppgiften att prioritera visade det sig att de tycker att stora skattesänkningar till dem som har bäst ställt är mycket viktigare än att satsa på arbete och utbildning.

Därmed hänvisar regeringen Reinfeldt medvetet många tiotusentals arbetare och tjänstemän till bidragsberoende och utanförskap.

Mer läsning

Annons