Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringens misstag när det gäller Frankrikehjälpen underminerar svensk säkerhet

Sveriges regering har begått ett stort misstag i byggandet av kollektiv säkerhet och underminerat både den egna solidaritetsdeklarationen samt Lissabonfördraget när man säger nej till JAS Gripen till Syrien. Efter att Frankrike begärt stöd med bland annat spaningsinsatser så är nejet ett flagrant misslyckande, särskilt för en regering som säger fortsatt nej till Natomedlemskap.

Läs mer: Direktrapport från pressträffen om Frankrikehjälpen

Som en besviken twittrare uttryckte det, Frankrike ville ha stöd med flygplan till Syrien men fick transporter i Afrika med Herkules i stället. Underförstått, att det är vad vi kan vänta oss en dag om vi begär hjälp enligt samma mekanismer.

Regeringens beslut presenterades av två minst sagt lågmälda och defensiva ministrar, utrikesminister Margot Wallström (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S). I stället för Gripenplan bidrar Sverige med att erbjuda flygtransporter, materiel och stabsofficerare. Till en prislapp på 40 MSEK. Sverige har gjort en bedömning, inte av vad Frankrike begär, utan vad Sverige anser blir bäst.

– Detta är ett rejält militärt bidrag, sade Margot Wallström på pressträffen.

Läs mer: Sverige visar att man inte är beredd att göra så mycket

Möjligtvis kan vissa i Miljöpartiet tycka det men få andra lär hålla med. I prislappsfrågan kostar enbart den svenska Maliinsatsen sisådär 17-20 gånger mer. Det är som att få ett antal flaskor olivolja, som Estlands president Toomas Hendrik Ilves raljerade träffande i en intervju med SvD 2014:

– Allt detta tal om solidaritet är inte värt mycket. Det kanske finns något land som kan sända er en massa olivolja, sade president Ilves till SvD och förklarade:

– Skillnaden mellan EU och Nato är o:et i Nato. Det står för organisation. Nato har dagliga möten, ett militärt kommando som planerar för allt, så att man vet vem som gör vad och vem som ska vart. Inget av detta finns inom Europeiska unionen. Låt oss inse att ingen av oss klarar oss särskilt bra på egen hand, det är därför vi har Nato.

Wallström trasslade också in sig på presskonferensen i att Frankrikes insats var en folkrättslig gråzon som gjorde att Sverige var tveksam till insats i Syrien med flyg.

Att försvarsminister Peter Hultqvist har blivit överkörd i regeringen märktes om inte annat i formuleringarna att försvarsministern "utesluter ingenting för framtiden" och "vi utvärderar insatsen". På politisk svenska betyder det att om det kommer ett FN-beslut så kan Sverige ompröva sitt beslut. Då kanske man kan övertyga de motsträviga i regeringen om att JAS Gripen skickas till Syrien.

Läs mer: Använd beredskapskrediten innan det är försent

Problemet är att det redan är försent. Sverige har redan skapat prejudikat för vad solidaritetsdeklarationen och Lissabonfördraget är värt. Särskilt om man måste vänta in ett beslut i FN:s säkerhetsråd, där det alltid förelägger vetorisk, för att kunna fullfölja sina åtaganden.

På samma gång har regeringen gett de som förordar ett omedelbart Natomedlemskap ett starkt argument om vilken som är Sveriges säkraste väg in i framtiden. Det är en insikt som behöver sjunka in under julhelgen i Socialdemokraternas verkställande utskott.

LYSSNA PÅ Podd72: Preppa med barn, WW3 och Svarta Svanar

Podd72 handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Programledare Patrik Oksanen.

Lyssna på premiäravsnittet här eller ladda ned det på iTunes och Acast.