Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringens åtgärder kom för sent – Ljusdals kvinnojour har gett upp

Efter att många kvinnojourer drabbats av plötsligt uteblivna bidrag skulle ett nytt regeringsbeslut göra det enklare att få stödpengar. Men för Ljusdals kvinnojour Viljan som nu riskerar att läggas ner, kom åtgärderna för sent.

Kvinnojourer runt om i landet har i år drabbats av besked om uteblivna bidrag från Socialstyrelsen, vilket bland annat tvingat Viljan i Ljusdal att säga upp avtalet för sitt skyddade boende och börja avveckla verksamheten.

Istället för de 500 000 kronor som de ansökt om för 2016 beviljades de bara 75 000 kronor. I samband med att ansökningssystemet förändrats har kvinnojourer runt om i landet haft liknande problem med att få ut lika stora bidrag som tidigare. I fallet med Viljan hänvisades beslutet till "språkbruk", och de fick besked om att beslutet inte gick att överklaga.

Läs mer: Kvinnojouren lägger ned: "Det kändes som ett hån"

Av de 100 miljoner som Socialstyrelsen har att fördela till kvinnojourer under åren 2016-2018 har drygt hälften frusit inne. Så sent som i fredags kom regeringen med besked om att göra en ändring i förordningen om statsbidrag till kvinnojourer. Pengarna ska nu kunna betalas ut som organisationsstöd istället för verksamhetsstöd för att ansökningsprocessen ska bli enklare.

Men i Ljusdal är skadan redan skedd, berättar Sofia Wennberg, ordförande för kvinnojouren Viljan.

– Det måste in nya krafter i vår ideella verksamhet, det har gått för lång tid i den här ovissheten, det finns inga krafter kvar att ta av, säger hon.

Regeringens åtgärder kommer alltså för sent?

– Ja, absolut.

Läs Sofia Wennbergs insändare: ”Socialstyrelsen förminskar vår insats”

Sofia Wennberg hoppas dock att delar av extramiljonerna från staten kan komma till nytta för utsatta kvinnor i Ljusdal framöver.

– Om pengarna bara gäller för skyddade boenden så kommer det inte att vara till nytta för oss, vi har ju sagt upp vårt skyddade boende. Men jag hoppas att verksamheten får ta del av pengarna på ett eller annat sätt.

Jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) uttalade sig i Svenska Dagbladet den 1 april angående problemen kring stödpengar till kvinnojourerna.

– Det har inte fungerat precis som det var tänkt med de här medlen och därför har vi också tidigt haft kontakt med både Socialstyrelsen och jourerna, sa Åsa Regnér till tidningen.

Men när vi försöker nå Åsa Regnér för en kommentar om Viljans situation är det inte möjligt att få en intervju via telefon. Via mejl svarar dock hennes pressekreterare att ministern "inte kan kommentera enskilda fall".

Ljusdals kommun betalar sedan tidigare ett årligt driftsbidrag på 265 000 kronor till kvinnojouren. Eldsjälarna på Viljan har nyligen haft möte med ansvariga på kommunen för att undersöka hur de skulle kunna hjälpa till för att det ska finnas en fungerande kvinnojour i Ljusdal på sikt.

– Vi har fint stöd från kommunen, de är angelägna om att rädda en jour. Men det behövs nya ideella krafter för att mäkta med, säger Sofia Wennberg.

Läs också: De levde med samma våldsamme man – blev vänner som delar lägenhet