Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringen vill att Sjöfartsverkets helikoptrar ska bekämpa skogsbränder: "Måste förstärka"

 
Skogsbränderna i Hälsingland sommaren 2018
Visa alla artiklar

Regeringen vill att stora skogsbränder i framtiden ska kunna bekämpas av Sjöfartsverkets helikoptrar. Det meddelades på en presskonferens i Rosenbad under torsdagen.

Vi har sedan tidigare berättat att Sjöfartsverkets helikoptrar saknar rätt utrustning (krokar) för att kunna vattenbomba bränder.

Men på torsdagen meddelade regeringen att de vill ändra på det. Sjöfartsverket får i uppdrag att utreda förutsättningarna för huruvida deras egna sjö- och flygräddningshelikoptrar framöver ska kunna hjälpa till med brandbekämpning.

Den 14 september ska Sjöfartsverket redovisa vilka åtgärder man kan vidta, och regeringen vill att helikoptrarna ska kunna användas redan under årets eftersläckningsarbete, enligt Dagens nyheter.

– Jag tror att erfarenheterna från Västmanland och sommarens bränder visar att vi måste förstärka kapaciteten, både på lång och kort sikt, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth, (S), till DN.

Dagens nyheter skriver också att MSB redan 2016 föreslog att regeringen skulle tydliggöra för myndigheterna att de måste ha krisberedskap i åtanke när de köper in ny utrustning.

– Vi tycker att regeringen ska bestämma att när statliga myndigheter skaffar utrustning så måste de väga in krisberedskapsperspektivet och om det är utrustning som kan användas i ett bredare perspektiv, säger biträdande avdelningschefen Jan Wisén på MSB till DN under onsdagen.