Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringen välkomnar Alliansutspel

Alliansen vill nå en bred politisk enighet om hur statsfinanserna ska skötas, men håller fast vid överskott som princip.
Finansminister Magdalena Andersson (S) ser öppningar för en överenskommelse.

Allianspartierna vill försöka komma fram till en ny överenskommelse om överskottsmålet, skriver partiernas ekonomisk-politiska talespersoner på DN Debatt.

Förutsättningen är att vi behåller överskott som princip, säger Ulf Kristersson (M) till TT.

Ett brett stöd i riksdagen kring det finanspolitiska ramverket, förankrat över blockgränsen, är nödvändigt för att det ska finnas beredskap att stötta Sverige när nästa ekonomiska kris kommer, skriver de. Och "en konflikt skulle skada förtroendet för den svenska finanspolitiken".

Sverige har nytta av enighet i så viktiga saker, säger Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson.

Men Allianspartierna inleder med ett ultimatum, det finanspolitiska ramverket måste utgå ifrån att målet fortsatt ska vara överskott i finanserna över en konjunkturcykel, enligt Kristersson.

I juni 2015 inleddes en parlamentarisk utredning för att se över bland annat överskottsmålet för de offentliga finanserna. Bland annat Socialdemokraterna har öppnat för ett balansmål i stället, det vill säga statens budget ska gå jämnt upp. Finansminister Magdalena Andersson tycker dock att Alliansens utspel bådar gott.

Det visar på en konstruktiv vilja från Alliansens sida att komma överens och att man också är beredd att göra förändringar. Vi har nu fyra Allianspartier som vill göra förändringar i det finanspolitiska ramverket. Det är oerhört positivt, säger hon.

TT: Men regeringen siktar ju på ett balansmål, inte ett överskottsmål.

Beskedet i dag är att de är beredda att göra en förflyttning, det är ett väldigt positivt och glädjande besked, säger Andersson.

Hon hänvisar till Konjunkturinstitutets utredning och pekar på att den kom fram till att man kan ha ett balansmål utan att äventyra de offentliga finanserna.

Sedan får vi se exakt vad Alliansen kommer att föreslå, men det låter ju inte som att det kommer att bli en procent (i överskottsmål), säger Andersson.