Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringen tar bakvägen för att knäcka facket

I dag saknar varannan arbetslös a-kassa. Bara en av fem ungdomar under 25 får a-kassa.

Sverige befinner sig i en jobbkris. I kommunerna är den en våg av tysta varsel. Man får inte fler timmar, man får inte jobba heltid eller så får man inte jobba alls.

Nästa år räknar LO med att det är massarbetslöshet i Sverige. Därför har vi det fackliga löftet. Vi lovar och försäkrar att aldrig någonsin och under några omständigheter arbeta på sämre villkor eller till lägre lön än det vi nu lovat varandra. Vi lovar varandra detta i den djupaste insikten om att om vi alla håller detta löfte så måste arbetsgivaren uppfylla våra krav. För att detta löfte ska kunna hållas behövs något som stödjer arbetstagaren när arbetslösheten är framme. Det är löftet från socialdemokratin om en ordentlig a-kassa. Då slipper den arbetslöse försöka sälja sin arbetskraft billigare än den som har jobb. På så vis leder en stark a-kassa till högre lön.

Inte undra på att högern hatar facket och a-kassan. Nu har regeringen Reinfeldt lyckats med att sänka lönerna. Det har inte skett genom statliga direktiv om lönebildningen.

Men väl bakvägen genom att slakta a-kassan och göra den så dyr att folk tvingades att gå ur den. I dag saknar varannan arbetslös a-kassa. Bara en av fem ungdomar under 25 får a-kassa. Och de som har a-kassa har fått den rejält försämrad.

Att Metall har varit tvungna att gå med på lönesänkningar är beklaglig men förståeligt. För det som sker i dag i Sverige är ingen slump. Det är noga planerat av regeringen Reinfeldt. De vet att om man vill knäcka facket så måste man gå denna bakväg.

Vi inom arbetarrörelsen har därför alltid prioriterat en stark a-kassa. Med en stark a-kassa konkurrerar Sverige med kompetens och inte låga löner.

I högerpolitikens Sverige sänks däremot löner. Det är därför a-kassan är minst lika mycket för dem som har jobb som de som är arbetslösa.

Kristina Svedin

Kommunal Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel