Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringen måste satsa på välfärdsjobben

Vi har inte råd med ökade orättvisor. Vakna regeringen! Nu måste ni starta upp och bekämpa arbetslösheten.

Sverige befinner sig i en ekonomisk tuff och osäker tid. Varje dag ser vi rubriker om varsel och nerskärningar. Vi ser hur bransch efter bransch drabbas. Nu har turen kommit till den offentligt finansierade välfärden i kommuner och landsting.

Många kommuner och landsting kommer i år att gå med stora underskott, så även i vårt län. De tysta varslen har redan börjat verkställas, det handlar om hundratals visstidsanställda inom vård och omsorg som redan har osäkra anställningar som drabbas. De försvinner utan att varslas och utan att det ens syns i statistiken.

Många av de som mister sina jobb saknar a-kassa och kommer att hamna rakt in i försörjningsstöd. Då ökar trycket ytterligare på kommunernas budget. Regeringens politik hotar nu kvalitén i den svenska välfärden. Vi ser med oro på vad som kommer att hända i förlängningen för våra medlemmar, färre anställda kan inte göra lika mycket.

Vår rädsla är att med mindre personal så kommer de som är kvar att springa fortare för att upprätthålla en god kvalité. Vi vet av erfarenhet sedan tidigare kriser att sjukskrivningar ökar och arbetstagare mår dåligt för att man inte känner sig nöjd med det arbete man gjort under dagen.

Då kommer vi till nästa bekymmer människor får inte vara sjukskrivna om det så handlar om en relativt kort period, då kan man även här hamna i arbetslöshet.

Vare sig i länet eller i landet har vi råd med att människor hamnar eller fastnar i arbetslöshet. Vi har inte råd med ökade orättvisor. Vakna regeringen! Nu måste ni starta upp och bekämpa arbetslösheten. Vi protesterar mot att den moderatstyrda regeringens skattesänkningar finansieras genom lån som sätter landets medborgare i skuld för att nå målet; att de som redan har mest ska få ännu mer och att klyftorna i samhället ökar!

I stället för skattesänkningar kräver vi nu höjda statsbidrag till kommuner och landsting så att kvaliteten i välfärden kan tryggas. Det är dags för den borgerliga regeringen att vakna och inse allvaret och inte stoppa huvudet i sanden och hoppas att marknaden ska lösa lågkonjukturen. Nu måste regeringen satsa på kommunsektorn som faktiskt kan sätta fart på Sverige.

Kommunal Gävleborg

genom Mona Persson

ordförande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel